Fracking, eller mera korrekt hydraulisk sprickbildning, går ut på att man pumpar in en kemikalie-lösning under högt tryck i berget för att skapa sprickor som naturgas och olja kan sippra ut genom och utvinnas.

Riksdagen godkände fracking

Den kritiserade metoden att skapa sprickor långt ned i berget genom att pumpa in vatten under högt tryck har fått grönt ljus i riksdagen. Boende i de berörda kommunerna befarar nu att stora arealer kan tas i anspråk för denna potentiellt miljöfarliga verksamhet.

Endast 41 riksdagsledamöter, från Miljöpartiet och Vänsterpartiet, röstade för ett förbud mot utvinning av skiffergas. Socialdemokraterna, Alliansen och Sverigedemokraterna röstade för. Beslutet innebär att den nuvarande mineralersättningen gäller, men sista ordet är inte sagt ännu eftersom ett utredningsförslag om minerallagen för närvarande bereds.

Inför beslutet skrev kommunstyrelseordföranden från tio kommuner ett upprop till Riksdagen publicerat i Dagens Industri, där de krävde vetorätt mot prospektering av alunskiffer. Alunskiffer innehåller en del olja och naturgas, som man kan utvinna genom så kallad hydraulisk sprickbildning, populärt kallat fracking. Metoden går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier. Detta i syfte att skapa sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigöra naturgas, som leds upp till ytan och leds bort för konsumtion.

Kritiker pekar på riskerna att de vätskor som man pumpar ned i marken tränger fram till grundvatten och förgiftar det. Även de stora mängder spillvatten som kommer tillbaka genom borrhålet innebär en fara. Några av de kemikalier man pumpar ned utgörs av syror, bland annat saltsyra. Exakt vilka kemikalier det rör sig om är en företagshemlighet.

I alunskiffer finns dessutom olika tungmetaller som urlakas i vattnet. Tungmetallerna i sig är giftiga, men alunskiffer innehåller också uran, vilket dessutom gör vattnet radioaktivt. Denna skiffer har tidigare använts till att tillverka så kallad blåbetong, men på grund av höga halter radioaktivt uran, som ger upphov till radon, har man slutat att använda den.

Fracking i praktiken. Så här ser ett område ut där fracking bedrivs, det krävs många borrhål nära varandra för att komma åt all gas under marken. Bilden är tagen i USA på ett område som har fyra borrhål per kvadratkilometer.
Fracking i praktiken. Så här ser ett område ut där fracking bedrivs, det krävs många borrhål nära varandra för att komma åt all gas under marken. Bilden är tagen i USA på ett område som har fyra borrhål per kvadratkilometer.

Stora områden med alunskiffrar finns i Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke, Jämtland, sydligaste Lappland samt på Öland. Just i dessa områden finns också Sveriges bördigaste odlingslandskap, skriver de tio kommunordförandena. Det innebär att denna areal riskerar att tas i anspråk, då Sveriges minerallag gör markägarna i princip rättslösa. Samtidigt kan svenska lantbruksprodukter få dåligt rykte, om fracking används i anslutning till åkrarna.

Kommunordförandena menar att ”Sverige har en extremt exploateringsvänlig minerallagstiftning – men den kan medföra orimliga miljörisker”. De företag som vill prospektera i Sverige menar dock att ”miljöriskerna är acceptabla”.

I USA har fracking använts i decennier i många konventionella borrhål för att krama ut lite extra olja. Man vill nu använda metoden i mycket större skala, vilket optimister tror skulle göra USA i princip oberoende av oljeimport under många år framöver.

Oljeekonomen Marian Radetziki, professor vid Luleå tekniska universitet, är övertygad om att fracking kan innebära en enorm omvälvning av den globala energipolitiken.

– Det här är utan tvivel den största revolutionen i energivärlden sedan införandet av kärnkraft, sade han i mars till tidningen Riksdag & Departement.

Erfarenheterna från USA är dock inte bara positiva. Det har hänt att spillvattnet har letts bort till kommunens reningsverk, som inte klarat att hantera kemikalierna och de radioaktiva ämnena. På grund av miljöriskerna har flera länder haft totalförbud mot fracking, till exempel Storbritannien, som först nyligen lättade upp lagstiftningen något.

Fakta: Halliburton har patent på fracking

Dick Cheney
Dick Cheney

Den amerikanska oljegiganten Halliburton fick patent på fracking redan år 1949. Under åren 1995 till 2000 hette företagets VD Dick Cheney, mannen som dessförinnan varit USA:s försvarsminister (1989-93) under president George Bush Sr, och därefter USA:s vicepresident (2001-2009) under president George W. Bush Jr.

Under tiden USA styrde det besegrade Irak var Halliburton det enda bolag som fick uppdrag i landet inom oljeindustrin och för att sköta logistik åt militären. Bolaget debiterade uppdragsgivarna för cirka 7 miljarder dollar. Aktien steg med cirka 3 000 procent under perioden Dick Cheney var USA:s vicepresident.

I dag är Halliburton det största oljebolaget som prospekterar intensivt i Europa för att utvinna fossila bränslen med hjälp av fracking.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Europas farligaste vulkan har vaknat

De okända hoten mot vår civilisation och allt liv på jorden

🟠 MILJÖ & KLIMAT Nya Tiders källor inom forskningsvärlden, som kräver anonymitet, hävdar att det finns två ännu värre potentiella undergångskatastrofer än större asteroidnedslag och supervulkanutbrott. Vi vill delge våra läsare denna viktiga information, då den är avgörande för att förstå vad som kan leda till en världsomspännande katastrof och så kallat massutdöende.

Europas farligaste vulkan har vaknat

Europas farligaste vulkan har vaknat

🟠 VETENSKAP Supervulkanen Campi Flegrei har intensifierad aktivitet och det oroar nu forskare i Italien, men regeringen förblir tyst. Vulkanen är ett monster som tros ha orsakat det mest våldsamma utbrottet i det förhistoriska Europa och kopplas till utplåningen av neandertalarna för 42 000 år sedan. Skulle den få ett utbrott igen skulle de omedelbara konsekvenserna bli förödande för Italien och Europa. Den efterföljande vulkanvintern skulle bli en katastrof för hela världen. Samtidigt finns det farhågor att den ökända Vesuvius, som ödelade Pompeji också kan få ett utbrott snart. Båda vulkanerna flankerar Neapels storstadsområde med över 3 miljoner invånare. Nya Tider granskar hotbilden närmare och presenterar i denna unika analys några mycket oroväckande samband.

Kan ammoniakmotorer ersätta elbilar?

Kan ammoniakmotorer ersätta elbilar?

🟠 TEKNIK OCH KLIMAT Trots att både politiker och biltillverkare satsar hårt på elfordon har Toyota konsekvent valt en annan väg. Den japanska biltillverkaren är fortfarande skeptisk till ett exklusivt beroende av elfordon (EV). De utforskar aktivt alternativa energikällor. Nu satsar de på en ammoniakdriven motor för personbilar.

EU-förslag om tvångs­renoveringar kan leda till massflykt från landsbygden

EU-förslag om tvångs­renoveringar kan leda till massflykt från landsbygden

🟠 550 000 kronor. Så mycket riskerar en ägare av en villa på 100 kvadratmeter, med energiklass G, att betala i tvångsrenoveringar för att nå upp till kraven i ett nytt EU-direktiv som förmodas bli antaget redan i vår. Myndigheten Boverket slog larm i ett uttalande till regeringen redan förra året och avstyrkte EU-lagen, men utan att få gehör. Nya Tider har gått igenom Energiprestandadirektivet för byggnader – EPBD – och redogör i detta reportage för de chockeffekter som väntar svensk landsbygd.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.