Endast 41 riksdagsledamöter, från Miljöpartiet och Vänsterpartiet, röstade för ett förbud mot utvinning av skiffergas. Socialdemokraterna, Alliansen och Sverigedemokraterna röstade för. Beslutet innebär att den nuvarande mineralersättningen gäller, men sista ordet är inte sagt ännu eftersom ett utredningsförslag om minerallagen för närvarande bereds.
Inför beslutet skrev kommunstyrelseordföranden från tio kommuner ett upprop till Riksdagen publicerat i Dagens Industri, där de krävde vetorätt mot prospektering av alunskiffer. Alunskiffer innehåller en del olja och naturgas, som man kan utvinna genom så kallad hydraulisk sprickbildning, populärt kallat fracking. Metoden går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier. Detta i syfte att skapa sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigöra naturgas, som leds upp till ytan och leds bort för konsumtion.
Kritiker pekar på riskerna att de vätskor som man pumpar ned i marken tränger fram till grundvatten och förgiftar det. Även de stora mängder spillvatten som kommer tillbaka genom borrhålet innebär en fara. Några av de kemikalier man pumpar ned utgörs av syror, bland annat saltsyra. Exakt vilka kemikalier det rör sig om är en företagshemlighet.
I alunskiffer finns dessutom olika tungmetaller som urlakas i vattnet. Tungmetallerna i sig är giftiga, men alunskiffer innehåller också uran, vilket dessutom gör vattnet radioaktivt. Denna skiffer har tidigare använts till att tillverka så kallad blåbetong, men på grund av höga halter radioaktivt uran, som ger upphov till radon, har man slutat att använda den.
Stora områden med alunskiffrar finns i Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke, Jämtland, sydligaste Lappland samt på Öland. Just i dessa områden finns också Sveriges bördigaste odlingslandskap, skriver de tio kommunordförandena. Det innebär att denna areal riskerar att tas i anspråk, då Sveriges minerallag gör markägarna i princip rättslösa. Samtidigt kan svenska lantbruksprodukter få dåligt rykte, om fracking används i anslutning till åkrarna.
Kommunordförandena menar att ”Sverige har en extremt exploateringsvänlig minerallagstiftning – men den kan medföra orimliga miljörisker”. De företag som vill prospektera i Sverige menar dock att ”miljöriskerna är acceptabla”.
I USA har fracking använts i decennier i många konventionella borrhål för att krama ut lite extra olja. Man vill nu använda metoden i mycket större skala, vilket optimister tror skulle göra USA i princip oberoende av oljeimport under många år framöver.
Oljeekonomen Marian Radetziki, professor vid Luleå tekniska universitet, är övertygad om att fracking kan innebära en enorm omvälvning av den globala energipolitiken.
– Det här är utan tvivel den största revolutionen i energivärlden sedan införandet av kärnkraft, sade han i mars till tidningen Riksdag & Departement.
Erfarenheterna från USA är dock inte bara positiva. Det har hänt att spillvattnet har letts bort till kommunens reningsverk, som inte klarat att hantera kemikalierna och de radioaktiva ämnena. På grund av miljöriskerna har flera länder haft totalförbud mot fracking, till exempel Storbritannien, som först nyligen lättade upp lagstiftningen något.
Fakta: Halliburton har patent på fracking
Den amerikanska oljegiganten Halliburton fick patent på fracking redan år 1949. Under åren 1995 till 2000 hette företagets VD Dick Cheney, mannen som dessförinnan varit USA:s försvarsminister (1989-93) under president George Bush Sr, och därefter USA:s vicepresident (2001-2009) under president George W. Bush Jr.
Under tiden USA styrde det besegrade Irak var Halliburton det enda bolag som fick uppdrag i landet inom oljeindustrin och för att sköta logistik åt militären. Bolaget debiterade uppdragsgivarna för cirka 7 miljarder dollar. Aktien steg med cirka 3 000 procent under perioden Dick Cheney var USA:s vicepresident.
I dag är Halliburton det största oljebolaget som prospekterar intensivt i Europa för att utvinna fossila bränslen med hjälp av fracking.