Dagens Nyheter är ingen bra tidning, men den har ett väldigt bra namn, eftersom det fångar in vad journalistik handlar om: En löpande rapportering om det som händer, eller nyligen hänt, i syfte att hålla läsarna informerade. Att det i rapporteringen måste ske ett urval är självklart; allt är inte lika viktigt att skriva om. Vad som helst är heller inte relevant för den läsekrets man riktar sig till. Men att journalisten skulle censurera sådant han, hon eller nyhetsredaktionen av ett eller annat skäl finner olämpligt – spontant känns det fel. Lika galet är det att journalisten skulle ta på sitt ansvar att styra läsarna i en bestämd ideologisk riktning, eller arbeta efter en dold agenda. En spade ska kallas för en spade.
Bra journalistik har ett oproblematiskt förhållningssätt till sanningen. Den är konsekvensneutral och berättar som det är. Den ska också räkna in makthavarna i läsekretsen. Det finns ett uttryck för detta som har en starkare laddning på engelska än på svenska: Speaking truth to power (Tala sanning till makten).
Ovanstående lilla beskrivning kan nog de flesta journalister ställa upp på, även om få vill erkänna att så ser inte längre det journalistiska uppdraget ut.
I Sverige liksom i många andra länder har lojaliteten med makthavarna blivit viktigare än lojaliteten med läsekretsen och uppdraget är i dag mera att ”speak the truth of power” (Tala maktens sanning).
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.