Stjärnhopar av hundratals eller tusentals galaxer ligger i skärningspunkten mellan gigantiska, korsande strängar av materia som bildar kosmos väv. När gravitationen drar allt i varje galaxhop mot dess centrum, komprimeras gasen som fyller utrymmet mellan galaxerna, vilket gör att den värms upp och lyser i röntgenstrålar.
Röntgenteleskopet eRosita tillbringade mer än två år med att samla in högenergiljus från hela himlen. eRosita är det primära instrumentet ombord på det rysk-tyska uppdraget ”Spectrum-Roentgen-Gamma” (SRG) som framgångsrikt sköts upp från Bajkonur den 13 juli 2019 och placerades i en halobana runt L2-punkten. eRosita syftade till att utföra den första avbildningskartläggningen av hela himlen i medelenergiröntgenområdet upp till 10 keV med en aldrig tidigare skådad spektral och vinkelupplösning.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.