Sara Mohammad kritiserar den kultur hon själv föddes i. I dag kämpar hon för utsatta kvinnor som råkar illa ut på grund av skamkultur. Foto: Wikipedia

Sara Mohammad engagerar sig emot skamförtryck

– Måste du ta upp sånt som kan reta vissa grupper, Sara? – Ja, det måste jag. För hur kan medeltida förtryck av kvinnor och barn pågå mitt ibland oss och breda ut sig i det här upplysta landet? På detta sätt och med sin oefterhärmliga dialekt och accent inledde Sara Mohammad sitt Sommarprogram i Sveriges Radio den 22 juli med vad som är hennes ständiga känga till ett undfallande och ängsligt politiskt svenskt etablissemang.

När Sara Mohammad i radio spelar låten ”One” med U2 och samtidigt berättar att den var Fadime Sahindals favoritlåt är det säkert många lyssnare som får en klump i halsen.

– Jag har som många flickor och unga kvinnor i Sverige och runt om i världen blivit könsstympad, hotad till livet om jag inte gifte mig med någon som släkten har valt och blivit tvingad att bära sjal och hijab, som är en huvudbonad som måste dölja vartenda hårstrå, berättar Sara i sitt sommarprogram.

Att Sara Mohammad fått kritisera den kultur hon föddes i på detta skarpa sätt i den statliga radion hör till ovanligheterna. Hon har dock själv muslimsk bakgrund och då funkar inte det vanliga epitetet ”rasist”. Annat var det till exempel när författaren och debattören Marcus Birro förde fram försiktig kritik av islam, då haglade ord som ”främlingsfientlig” och ”islamofob” och de stora tidningarnas sidor stängdes för honom.

Sara Mohammad möter visserligen en del kritik, men hon släpps i alla fall fram i public service-medierna. Hon föddes 1967 i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan. När hon var 17 år lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och hotats till livet av sin bror som ville byta henne mot en kvinna han ville gifta sig med och dessutom tvinga Sara att gifta sig med en man hon aldrig träffat.

Sara flydde på dagen för sin vigsel och kom till Sverige som flykting 1993 och lever sedan dess med skyddad identitet. Hon lovade sig själv att ägna sitt liv åt att hjälpa sina medsystrar.

Hennes barndom finns fortfarande i färskt minne. I sommarprogrammet berättar hon vidare:
– Min mamma var sträng och styrde mitt och mina systrars liv med religiösa och traditionella normer och värderingar. Hon var rädd för Gud varenda sekund av sitt liv. Det var mammas ansvar att uppfostra oss till lydiga och fina flickor, som fick veta att kärlek var något förbjudet.

Ett oslipat rakblad användes för att förstöra Saras underliv. När hon fick sin första mens var hon officiellt kvinna. Då ordnade mamman så att Sara kunde skyla sig så att karlarna i trakten inte skulle få se en skymt av hennes kurvor, ingenstans fick det puta ut.

– Det var himla viktigt för mamma att tyget inte var så tunt att man kunde ana mina ben, men det fick heller inte vara för tjockt, då kunde mina kurvor synas. Mitt under den heta kurdiska sommaren var det ett måste att jag hade en lång dress på mig med långa ärmar och långbyxor under, berättar Sara.

Hon nämner också hur den där hijaben skulle sitta på även i de mest krävande situationer, när det var 45 grader varmt och hon stod inne i ett kök och skulle baka bröd. Hennes svåger var byns shariapolis och sade att Sara var tvungen att bära hijab hela dagen i skolan eller så måste hon helt sluta studera.

Väl i Sverige och med allt skamrelaterat förtryck i minnet grundade Sara år 2001 Glöm Aldrig Pela-föreningen efter Pela Atroshi, en 19-årig kurdisk kvinna som dödades i ett skamrelaterat mord den 24 juni 1999. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime, efter mordet på Fadime Sahindal 2002. Fadime sköts till döds av sin far med två skott i huvudet den 21 januari 2002 i Uppsala.

Sara Mohammad är en flitig debattör som med stort patos och vad som väl närmast får betraktas som dödsförakt varit högljutt kritisk till politisk islam, slöja och hijab. Hon har inte mycket till övers för svenska feminister och menar att Gudrun Schyman och hennes Feministiskt initiativ inte bryr sig om muslimska invandrarkvinnors rättigheter av rädsla för att utmålas som rasister.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.