Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa med i skrivande stund över 130 000 bekräftade fall och närmare 13 000 döda. Överbelastade sjukhus sammantaget med brist på skyddsutrustning och tester drabbar spanska läkare och sjuksköterskor som nu smittas med Covid-19 i en oroväckande takt. Hittills har mer än 15 000 sjukvårdsanställda i Spanien insjuknat, vilket motsvarar inte mindre än cirka 14 procent av Spaniens alla bekräftade Covid-19 fall. Som en jämförelse har Italien rapporterar att deras vårdpersonal utgör cirka 10 procent av landets alla fall.
– Jag har försökt att vara försiktig, men när du arbetar på ett sjukhus kan ingen garantera att en av dina kollegor inte har viruset i den asymptomatiska fasen (den infekterade är smittsam men har inte utvecklat symtom än), berättar den spanske ambulanssjukvårdaren Xevi Mateu. Han testade positivt för viruset för en vecka sedan.
Mateu, som bor och arbetar i Katalonien, sade vidare att han tror att han kan ha smittats under en matpaus på sjukhuset eller när han var i tjänst i det trånga utrymmet inne i en ambulans. Sjukvårdaren påtalar att informationen om hur de skulle skydda sig mot den rasande pandemin var motstridig. Mateu påtalar också svårigheten med att ha för lite tillgänglig personlig skyddsutrustning samtidigt som efterfrågan på ambulansvård började överstiga kapaciteten.
Flera spanska sjukvårdare påtalar det allvarliga läget med bristande skyddsutrustning.
– I början av krisen kastade vi bort glasögonen, skyddsdräkten och masken efter en användning. Nu använder vi en mask per dag tills de tar slut, berättar Albert Gual, en annan akutsjukvårdare.
Gual berättar att kollegor beskriver hur Covid-19 överväldigat sjukvården, som är ”utan material, utan resurser, utan personal”. De berättar att skyddsdräkterna, som är tänkta för engångsanvändning, återanvändas och steriliseras tills det går hål i dem och att många sjukvårdsanställda tillverkar sina egna skyddskläder av sopsäckar.
Även om bristen på skyddsutrustning är ett globalt problem drabbades Spanien särskilt hårt efter att de två största distributörerna av medicinska förnödenheter – belägna i Frankrike och Tyskland – i början av mars beordrades av sina respektive regeringar att sluta exportera materiel. Detta då Paris och Berlin inte ville utarma de egna lagren av skyddsutrustning. Beslutet, som kritiserades för att strida mot Europeiska unionens anda, tvingade den spanska regeringen att vända sig till andra leverantörer utanför EU, vilket resulterade i bland annat inköp av sjulvårdsförnödenheter från Kina till ett värde av 432 miljoner euro (4,75 miljarder kronor).
För att underlätta bördan för Spaniens kollapsande sjukvårdssystem har pensionärer blivit ombedda att återinställa sig för tjänstgöring och nylicensierad personal har rekryterats i ilfart för att kompensera bristen.
Christer Ericssons kommentar:
Att ta in pensionerad sjukvårdspersonal visar på Spaniens desperation, då det utsätter dem för stor risk. Detta eftersom ålder är den näst viktigaste riskfaktorn för att avlida efter underliggande sjukdomar. Spanien, precis som Sverige, vidtog få eller inga åtgärder för att platta ut kurvan (se diagram nedan), vilket fick katastrofala följder för Medelhavslandet. Sverige ligger tidsmässigt efter Spanien i den exponentiella utvecklingen, men har alla skäl att förbereda sig för en liknande utveckling. Skyddsutrustning som masker är essentiella för att skydda sjukvårdspersonal som arbetar i en högriskmiljö där de riskerar att utsättas för höga ”doser” virus, vilket troligen är skälet till att många läkare och sjuksköterskor utan underliggande sjukdomar eller hög ålder avlidit i flera länder. Detta då studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska inklusive sjukvårdspersonal avlidit, något som sker även om det är ovanligt. |