Söndagen den 24 juni möttes sexton av EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för överläggningar i syfte att finna en gemensam lösning på migrationsfrågan. Mötet var ett så kallat ”informellt möte”, och således inget toppmöte, men likväl var det sammankallat av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Mötet betraktades som en viktig milstolpe inför det ordinarie EU-möte som under torsdagen den 28 juni inleds Bryssel. Tolv EU-stater har dock aviserat att man inte tänker delta i mötet, nämligen de så kallade Visegrád-staterna Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
Redan innan mötet tydliggjorde den tyska förbundskanslern Angela Merkel att man inte borde ha allt för höga förväntningar på resultat. Några lösningar på den innevarande migrationskrisen kan man förvänta sig som tidigast vid det ordinarie toppmötet i Bryssel, hävdade hon. Söndagens möte handlade mer om att ha informella samtal EU-ledarna emellan, som en slags temperaturmätare inför det toppmöte som inleddes under torsdagen. För Tysklands del handlar det om att kunna begränsa ”vidarevandring” från andra EU-länder till förbundsrepubliken, varför en ”modus vivendi” med andra EU-länder är viktig att finna, deklarerade Merkel.
Ett stort tema var det så kallade ”yttre gränsskyddet”, men också ”frågan om hur vi skall kunna reducera illegal migration till Europa”, sade förbundskanslern till Reuters, strax innan söndagens möte. Som Nya Tider tidigare har rapporterat står Angela Merkel inför ett starkt inrikespolitiskt tryck, att så snart som möjligt finna lösningar på migrationskrisen. Om inte kommer striden mellan Merkel och CDU:s bayerska systerparti CSU – och inrikesminister Horst Seehofer – eskalera rejält, där de senare vill göra det möjligt att direktavvisade asylmigranter vid den tyska gränsen. Seehofer och hans parti CSU har aviserat att man tänker genomdriva dessa oavsett vad Merkel anser i frågan, om förbundskanslern inte lyckas finna en lösning tillsammans med övriga EU-ledare.
Tvist mellan Frankrike och Italien
Utöver den tyska oenigheten tydliggjordes också meningsskiljaktigheter mellan olika EU-medlemsstater. Medan Österrike, Nederländerna och Bulgarien vill införa ett nytt system där man upprättar så kallade ”asylcentra” utanför Europa, vill Frankrike och Spanien ha sådana uppsamlingsläger i EU. Tanken med de sistnämnda är att asylsökarna efter ankomsten till EU först till ”slutna centra” – en slags storskaliga asylboenden med begränsad rörelsefrihet för migranterna, meddelade den franske presidenten Emmanuel Macron i samband med att han träffat den spanske regeringschefen Pedro Sánchez. Dessa läger skulle följa de samma regler efter vilka FN:s flyktingorgan UNHCR bedriver sin verksamhet. Vid en avslagen asylansökan skall sedan enligt det fransk-spanska förslaget asylsökaren skickas direkt tillbaka till sitt hemland, istället som nu till ett så kallat ”transitland”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.