Framför allt har det faktiskt varit Liberalerna med Björn Ljung i Stadsbyggnadsnämnden som särskilt tagit den här striden för Stockholms historiska miljö. Man skall minnas att Liberalerna var det parti som på 90-talet sög upp Stockholmspartiet, partiet som i sin tur hade rötter i vänstergruppen ”Alternativ Stad”. De samlade en motståndsrörelse mot rivningarna i city på 1960-talet, och de fick stor anslutning vid Almstriden i Stockholm 1971.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, med konservativa värderingar vad det gäller kultur och arkitektur, är naturligt allierade i sådana här stadsmiljöfrågor. Miljöpartiet sög också upp delar av det på 90-talet borttynande Stockholmspartiet och är i det här fallet givetvis också motståndare till Betongblocket. Stockholmspartiet återuppstod faktiskt till valet 2014, men har så här långt inte lyckats nå ut som en kraft att räkna med.
Mötet hölls alltså en vardagseftermiddag men samlade ändå häpnadsväckande mycket människor, säkert närmare 500. Majoriteten var äldre, säkert var det inte få av dem som personligen var med i Almstriden för nästan 50 år sedan. Musikbandet ”Envoice” som slog igenom med hitten ”Almarna åt folket” 1971, hade i alla fall återsamlats dagen till ära, och framförde den nyskrivna låten ”Flytta bygget nu!”
Mötets moderator var moderatveteranen Björn Tarras-Wahlberg som är ordförande för Blasieholmens vänner. Han poängterade att det inte handlar om att stoppa hela idén om ett Nobelcenter där Nobelpriset kan delas ut, och som har ett museum och verksamhet för att sprida vetenskap och förnuft. Det man vänder sig emot är framförallt utseendet, men också läget.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.