Det är kombinationen av en babyboom och stor invandring från främst Syrien som gör att Malmö växer intensivt som stad just nu. Parallellt med den trenden syns nu dock en annan, och det är att de inrikes utflyttarna sedan 2015 är fler än de som som flyttar in från andra delar av Sverige.
– Jag har ingen bra förklaring till det här, sade kommunstrategen Erik Broman till Sydsvenskan den 5 oktober.
De som flyttar ut är främst yrkesverksamma personer, och liksom för samma kategori i andra städer väljer de att bosätta sig på mindre orter i närområdet. Den växande grupp som är kvar i Malmö består av barn, studenter och nyanlända invandrare, vilket påverkar ekonomin och särskilt då skattekraften. Staden kompenseras i detta nu via det statliga utjämningssystemet.
När Erik Broman 2015 intervjuades av SVT i frågan, såg han det från ett perspektiv som främst handlade om bostäder och arbete.
– Staden växer med ungefär fem tusen om året. Det är viktiga förutsättningar för hållbar tillväxt att tillgången på bostäder, arbetstillfällen och infrastruktur fungerar, sade han då.
Men enligt många av dem som lämnat staden är det på grund av ökad kriminalitet och att de inte längre känner sig hemma där på grund av den stora invandringen.
I Sydsvenskan, alltså samma tidning som intervjuade kommunstrategen nyligen, publicerades redan 2001 människors egna förklaringar till varför de valt att inte stanna i staden. Kommentarerna var hämtade ur Malmö kommuns egen enkät.
De 15 år gamla uttalandena är väldigt tydliga. Nästan alla kopplade den stora invandringen till den snabbt ökande kriminaliteten i staden, andra var oroliga för att deras barn ens skulle lära sig svenska, och vissa uttryckte också rädsla för att utsättas för våld om de gick ut på kvällarna. En oro för att barnen kunde råka illa ut på grund av den ökade otryggheten kopplad till mångkulturen var även det en tungt vägande faktor.
Enkätsvaren från 2001 berördes även i en artikel 2005 i Sydsvenskan, där man konstaterade att ”det var första gången som en undersökning visar att känslorna mot invandrare är så starka att Malmöbor väljer att flytta från stan”.
Ändå har alltså inte kommunstrategen Eric Broman valt att beröra varken invandringens eller brottslighetens inverkan på stadens utflyttning. I den prognos han tog fram som demografiansvarig för staden i maj 2016, vars första syfte var att uppskatta asylinvandringens påverkan på den ordinarie befolkningsprognosen, finns perspektivet med kriminalitet i den snabbt växande staden inte med överhuvudtaget. Däremot finns analyser över tillfälliga uppehållstillstånd, samt ålders- och könsfördelning hos de asylsökande.