”Det är bara vatten”. ”Det är inte vatten värt”. Det är fraser som man hör emellanåt i lite nedlåtande ton. Ändå är vatten en av de viktigaste sakerna som finns. Rent vatten är grunden till liv. Den svenska uppfinnaren Petra Wadström tilldelades Polhemspriset 2013, Sveriges äldsta och finaste teknikpris, för sin vattenrenare Solvatten.
Hennes uppfinning renar vatten enbart med hjälp av solljus. Den tvådelade vattenbehållaren går att öppna som en bok och fylls med vatten. En genomskinlig yta släpper in solstrålar som absorberas i den svarta bakväggen och värmer upp vattnet. Principen är enkel, precis som när man kokar vatten dör bakterier och annat skadligt av den höga temperaturen. En tydlig indikator med en lysande grön gubbe visar när processen är klar. Det tar mellan tre och fem timmar att rena tio liter vatten med den.
Det finns också ett filter som består av textil i flera lager och som renar vattnet från mikroorganismer och gör vattnet mindre grumligt. Solvatten kan göras rent genom att fylla renaren med ris eller linser och låta ligga i solen i en halvtimme.
Traditionellt används ved eller kol för att koka vatten när man vill rena det och det går åt mycket ved för det. I stora delar av Tredje världen är ved en bristvara och stora skogsarealer försvinner varje år bara för att stora mängder människor ska laga mat.
Idén fick Wadström när hon bodde i Australien för drygt 14 år sedan. Hon blev berörd över hur bristen på rent vatten skapade problem för folk i bland annat Indonesien, hon ville hitta på ett redskap som kvinnor kunde använda själva utan att vara beroende av någon annan. Kvinnor får ofta bära stora mängder vatten för hushållsbehov i Tredje världen. Hon lyckades väl med idén. I Australien flödar solljuset och det kunde hon använda för att skapa en process som renar vattnet.
Hennes uppfinning har delats ut gratis eller sålts till kraftigt reducerat pris i fattiga länder. I ett flyktingläger i Kenya lyckades man tack vare Solvatten komma till rätta med ögonsjukdomar, salmonella och kolera. I ett samarbete med FN i Mali har Solvatten minskat diarrésjukdomar med 60 procent och utgifterna för ved och kol har halverats.
En Solvatten-renare kostar runt ett tusen kronor att tillverka och de delas ut runt om i världen av bland annat Svenska kyrkan och olika FN-organ. Det är flera biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter runt om i världen som sponsrar verksamheten.
När USA:s president Barack Obama besökte Sverige 2013 var Solvatten ett av tre svenska miljöteknikföretag som hade valts ut för officiellt besök. Han berömde då Petra Wadströms uppfinning, han blev extra glad över att den användes i Kenya där han har släkt.
Svensk industrihistoria: Rent vatten med Solvatten
- 4 november, 2016
- , 19:14
- 4 november, 2016
- , 19:14
Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.
Relaterat
Intervju med Elsa Widding om kriget i Ukraina: ”Det handlar väldigt mycket om pengar”
🟠 INRIKES Nya Tider fick häromveckan chansen att intervjua riksdagsledamoten Elsa Widding efter en interpellationsdebatt gentemot försvarsminister Pål Jonson. Under interpellationsdebatten så debatterade man bland annat det militära stödet till Ukraina, DCA-avtalet och eventuella fredsförhandlingar.
Regeringen: Utvisningsdömda ska inte längre få uppehållstillstånd
🟠 INRIKES En ny utredning föreslår att utlänningar som får ett beslut om utvisning, men som inte kan skickas till sina hemländer inte längre ska få tillfälligt uppehållstillstånd.
Läs även:
Forskare kan nu styra tankar hos möss – människor nästa mål
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK I Sydkorea har forskare lyckats styra tankar hos möss och ändra deras beteendemönster.
NASA:s Europa Clipper på väg mot Jupiter
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK NASA:s Europa Clipper har nu påbörjat sin långa resa mot Jupiter, där den ska undersöka Europa, en måne med ett enormt hav under ytan som kan ha förutsättningar för liv. Rymdfarkosten sköts upp i måndags ombord på en SpaceX Falcon Heavy-raket vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida.
Norrsken och solfläckar
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Natten den 8–9 och 12–13 augusti kunde man se ovanligt stora och tydliga norrsken i södra Sverige. Den som fotograferat fenomenet kunde fånga spektakulära färger som kanske var svåra att uppfatta med ögat.
NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.
Ny idé för att göra Mars beboeligt: Värmeabsorberande nanopartiklar
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Det är allmänt känt att en av Elon Musks drömmar med att starta SpaceX är att en dag kolonisera Mars. Men vår grannplanet har ett klimat som inre lämpar sig för mänskligt liv. Lösningen är vad som kallas ”terraforming”, att på konstgjord väg ändra klimatet till att bli mer likt jordens.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Sveriges hemliga förbindelser med NATO
🟠 BOKRECENSION I dessa tider då Sveriges NATO-medlemskap gjort att Sverige riskerar att för första gången på flera hundra år dras med i ett krig, är denna bok en superb läsning för alla intresserade av militärhistoria och framför allt Sveriges politiska och militära hållning under flera efterkrigsdecennier.
Drömmen om ett annat USA
🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.
Sagerska palatset
🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?
Naturreservat – Vår värdefulla natur
🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!
Forskare kan nu styra tankar hos möss – människor nästa mål
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK I Sydkorea har forskare lyckats styra tankar hos möss och ändra deras beteendemönster.
Norrsken och solfläckar
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Natten den 8–9 och 12–13 augusti kunde man se ovanligt stora och tydliga norrsken i södra Sverige. Den som fotograferat fenomenet kunde fånga spektakulära färger som kanske var svåra att uppfatta med ögat.
Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition
🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.
“Bönderna är rädda för Arla”
🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.
Den röda granitön i sundet
🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.
Hur Hollywood lärde sig tala
🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.
Satsa på ett eget örtapotek i år!
🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.
Annonser
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!