Tidningen Östra Småland publicerade den 5 mars i år en insändare med rubriken ”Tafsvakten och den feministiska kampen”. Texten var skriven av AFA Dackebygd och smutskastade 25-åriga Siri Bernhardsson. Ärendet har nu fått sitt efterspel i Pressens Opinionsnämnd, där tidningen klandras.
Det var i februari som Siri Bernhardsson i Kalmar startade sitt projekt ”Tafsvakten”. Tillsammans med några väninnor ämnade hon ”patrullera” Äventyrsbadet i staden där hon bor. Hon hade tröttnat på att läsa och höra om ofredanden och övergrepp mot kvinnor jämt och ständigt.
– På nyårsnatten 2015-2016 skedde massofredanden på Larmtorget i Kalmar, likt de som skedde i Köln. Som motreaktion började jag först sälja handmålade glas där all vinst gick till Kvinnojouren i Kalmar. På Internationella kvinnodagen kunde jag lämna över 6 000 kronor i kontanter till dem.
Hon kände dock att detta inte räckte och ville göra något mer konkret för kvinnors säkerhet.
– Jag hade följt nyhetsrapporteringen kring det ökade antalet sexuella övergrepp i badhusen runt om i Sverige och blivit mer och mer förbannad. Det resulterade i Tafsvakten. Badhusen var nu ytterligare en miljö där kvinnor och barn kände sig hotade och utsatta, till och med på dagtid. Jag ville skydda kvinnor och barn från övergrepp samt belysa problemet, berättar Siri för Nya Tider.
Hon kunde själv identifiera sig med hur kvinnor upplever ofredanden och trakasserier.
– Jag har själv blivit utsatt för olika sorters sexuella övergrepp under min livstid, vilket givetvis också bidragit till min vilja att göra skillnad och hjälpa. Dock aldrig i simhallsmiljö, för jag hade inte besökt en simhall på tio år innan jag startade Tafsvakten, säger Siri.
Som mest var Tafsvakten fem tjejer, men då det var svårt att planera så att alla kunde närvara samtidigt var de oftast två eller tre på plats. Vad tänkte då dessa tjejer göra om de bevittnade ett övergrepp?
– Vi fick direktiv från enhetschefen [på Äventyrsbadet] att tillkalla badvakt om vi såg något. Givetvis hade vi inte kunnat stå och se på och invänta hjälp om vi bevittnade ett övergrepp, utan hade ingripit och försökt avbryta. Först och främst tänkte vi emellertid att några par extra ögon och öron är bra om något händer, speciellt då det annars ofta blir så att ord står mot ord.
Projektet uppmärksammas internationellt
Debattens vågor om nyanlända och deras kvinnosyn gick höga i Sverige vid den här tiden och Tafsvakten fick stor massmedial uppmärksamhet. Nyheten om Siris initiativ nådde långt utanför Sveriges gränser, bland andra den brittiska nyhetssajten Daily Mail Online gjorde i våras ett stort reportage med många bilder.
Många inom svensk systemmedia var negativa. Eskilstuna-Kurirens krönikör, Alex Voronov, angrep till exempel i en krönika den 8 mars ”Tafsvaktschefen”. Även terroristforskaren Magnus Ranstorp fick sig en släng av sleven för att denne länkat till artikeln på Daily Mail Online.
Dock var Eskilstuna-Kuriren stor nog att erbjuda plats åt Siri till ett genmäle, i vilket hon skrev:
”Vi är opolitiska och ’vaktar’ inte någon specifik grupp av människor. Det jag däremot har sagt angående ökningen av dessa brott är att det antagligen handlar om kulturkrock och att vi misslyckats med integrationen då flera medier (Kvällsposten, P4 Jönköping, Nyheter 24 och så vidare) berättat att de misstänka varit nyanlända. Därmed inte sagt att alla som tafsar är invandrare eller att alla invandrare tafsar. Att lyfta detta problem är viktigt.
Kommunerna jobbar ju aktivt med att informera de nyanlända om hur det fungerar i svenska simhallar, men uppenbarligen har ju inte den informationen räckt och det är viktigt att det kommer fram så att en åtgärdsplan kan upprättas.”
För Nya Tider berättar Siri Bernhardsson att hon fortfarande är av den uppfattningen.
– Det måste till mer personal i badhusen. Vissa simhallar har dessutom avskilda skrymslen och vrår, en mer öppen planering gör att personalen har bättre översikt. I många av fallen har de misstänkta varit nyanlända från HVB-hem. Det är viktigt att personal från boendet är med och har uppsikt samt att de informerar tydligt om hur vi förhåller oss till varandra i svenska simhallar och om kvinnors rätt till sina egna kroppar. Det ska vara nolltolerans för avvikande beteende. Kan man inte sköta sig i en simhall har man inte där att göra, anser hon.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.