Torsdagen den 21 oktober tillkännagav Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) sin uppdaterade ”klimatvägssstudie” (Klimapfad 2.0), som redan när den presenterades i sin första form 2018 väckte stor uppmärksamhet. Studien är författad i samverkan mellan BDI och Boston Consulting Group (BCG). Ytterligare 80 företag och organisationer samt 150 olika experter har bidragit med ett omfattande sifferunderlag. Redan till år 2030 kommer man att ha investerat 860 miljarder euro för att uppnå sina uppsatta klimatmål inom industrin. Men att politikerna vill gå ännu hastigare fram blir svårt, inte minst för att juridik och EU-rätt inte anpassats, förklarade BDI.
Att den tyska industrin har ett investeringsbehov kring 860 miljarder euro är i sig inget anmärkningsvärt eftersom man har en lång tradition av att vara teknikledande, men det är en enastående prestation att tidigarelägga viktiga investeringar. Flertalet av de tyska, eller snarare centraleuropeiska, storkoncernerna är världsledande inom sina sektorer och få konkurrenter klarar att konkurrera med samma kvalitet och pålitlighet. Dessa 860 miljarder euro i investeringar, ungefär 100 miljarder euro per år, paketeras som klimatåtgärder, men är lika mycket normala satsningar för att förbli bland de ledande på världsmarknaderna. BDI har, utan samband med klimatstudien, under oktober även yttrat sig positivt till den globala minimumskatt som G20-finansministermötet diskuterat. Det skulle ge lika konkurrensfördelar men också stödja prisdumparländer till en ny era av välfärd och ansvar för sina medborgare.
BDI:s expertråd Moderner Staat, presenterade i oktober en sexpunktslista med moderniseringskrav på den offentliga förvaltningen i Tyskland. Man anser att en moderniserad statsförvaltning är en oumbärlig nödvändighet för att bibehålla internationell konkurrenskraft och viktigt för etableringsbeslut. BDI riktade sig direkt till de pågående regeringsförhandlingarna och det gäller främst digitaliseringskrav med önskan om användarvänlighet och effektiva system som kan spara tid i den kontakt med myndigheter som företagen behöver. BDI påpekade att det behövs ett särskilt ministerium som kan leda och organisera digitaliseringen, det är också en avgörande hävstång för att tillräckligt snabbt nå resultat.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.