Det är en solig och varm Kristi himmelsfärdsdag när mjölkkorna på Svista gård ska släppas ut. Gården har ännu inte öppnat, men folk har redan begett sig hit och parkeringsplatsen är full med bilar. De flesta av besökarna går mot gården, men några har stannat till vid en av hagarna för att titta på kvigorna som lugnt går där och betar.
Mats, som arrenderar gården, berättar för Nya Tider att deras kvigor släpps ut före mjölkkorna. I hagen där kvigorna betar reses dagen till ära en stor röd och vit Arlakossa.
Gården med sina åkrar på 280 hektar arrenderas sedan två generationer tillbaka av Uppsala universitet och är helt ekologisk. Här odlas ekologiska grödor och mjölken är KRAV-godkänd. På gården finns 140 mjölkkor och 150 ungdjur. Korna mjölkas sedan 2010 i en mjölkrobot och mjölkningen sker både morgon och kväll.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.