Grundtanken bakom alla kärnkraftverk är densamma: Omvandla den värme som skapas av kärnklyvning till elektricitet. Det finns flera sätt att göra detta, men i varje fall handlar det om en känslig balansgång mellan säkerhet och effektivitet. En kärnreaktor fungerar bäst när kärnan är riktigt varm, men om det blir för varmt det kommer att orsaka en härdsmälta, miljön kommer att bli förgiftad, människor kan dö och det kommer att kosta miljarder för att städa upp.
Senast detta hände var mindre än ett decennium sedan, när en massiv jordbävning följt av en rad tsunamier orsakade en härdsmälta vid Fukushima Daiichi kraftverk i Japan. Men en ny generation av reaktorer som kommer att kommersialiseras under de närmaste åren syftar till att göra denna typ av katastrofer till historia. Inte bara kommer dessa reaktorer vara mindre och effektivare än nuvarande kärnkraftverk, men deras utvecklare hävdar att de kommer att vara praktiskt taget säkra mot härdsmältor. Deras hemlighet? Miljontals korn av uran, mindre än en millimeter, individuellt insvepta i ett skyddande skal. Det kallas trisobränsle.
Triso, som står för ”tristrukturellt isotropiskt” bränsle är tillverkat av en blandning av låganrikat uran och syre, och det är omgivet av tre alternerande lager av grafit och en keram som kallas kiselkarbid. Varje partikel är mindre än ett vallmofrö, men dess skiktade skal kan skydda uranet inuti från att smälta även under de mest extrema förhållanden som kan uppstå i en reaktor.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.