Tidigt på morgonen den 23 september genomförde USA 14 flyganfall med runt 200 markmålsrobotar och bomber samt avfyrade 47 Tomahawk kryssningsrobotar mot vad som sades vara mål med koppling till Islamiska Staten i Syrien. USA har genomfört knappt två hundra flyganfall mot IS i Irak, men detta var första gången USA-ledda styrkor angrep IS inom Syriens gränser. Därmed uppfylldes den amerikanska presidenten Barack Obamas tidigare löfte om att agera mot IS även i Syrien.
Obama bombar därmed sitt sjunde land sedan han fick Nobels fredpris 2009.
Flygbombningar i strid med folkrätten
Enligt amerikanska militära företrädare riktades flyganfallen mot vapenleveranser, träningsanläggningar, förläggningar och ledningscentraler som används av IS. Pentagon rapporterade att förutom USA så deltog Bahrain, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Qatar och Saudiarabien i flygbombningarna den 23:e.
Att USA specifikt utpekar vapenleveranser som ett av huvudmålen är något flera bedömare menar är anmärkningsvärt om man betänker att de som levererar vapnen till rebellerna i Syrien, där IS och andra islamistgrupperingar ingår, är just de länder som genomförde flygangreppen.
I och med att vare sig FN eller Damaskus godkänt bombningar i Syrien, en suverän nations territorium, så bryter samtliga länder som deltar i flygbombningarna mot internationell lag. USA informerade visserligen Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari timmarna innan anfallen inleddes, men det är inte samma sak som att Syrien godkände operationen.
Även om det inte är något som etablissemanget i väst upprörs över, snarare tvärtom, så är USA:s agerande ändå märkligt i ljuset av hur mycket möda president Barack Obama lagt på att övertyga den amerikanska allmänheten om att bombningar av IS i Syrien inte strider mot amerikansk lag.
Han har hänvisat till diverse lagstiftning som tillkom efter terrordåden 9/11 och som Vita huset menar gör att presidenten inte behöver Kongressens godkännande. Att då samtidigt ignorera FN och internationell lag med argumentet att Washington inte finner den syriska regeringen under president Bashar Assad vara legitim uppfattas därför av många som både märkligt och provocerande.
Det amerikanska veckomagasinet Times sammanfattar det kort och koncist med orden ”en viktig punkt får väldigt lite uppmärksamhet: det [amerikanska flyganfall i Syrien] skulle bryta mot internationell rätt”.