Presidenterna Trump och Putin under en gemensam presskonferens tidigare i år. Foto: Stillbild Youtube

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

President Trump har verbalt intagit en återhållsam attityd mot Ryssland, samtidigt som han vidtagit en rad hårda åtgärder mot landet och dess utrikespolitiska intressen. Jämfört med den politik han tillämpar, var Obamas mjuk. Inga eftergifter skedde heller av Trump i Helsingfors inklusive inga lättnader i de ekonomiska sanktionerna. Trots det blev den amerikanska kritiken mot honom oerhört hård efter Helsingforsmötet, för att han i likhet med alla tidigare presidenter vägrade att direkt och offentligt under en gemensam presskonferens förödmjuka Rysslands ledare. Men han vägrar att i onödan provocera världens andra kärnvapenmakt. Det verkar också, som att Trump tror på ett i framtiden mera utvecklat samarbete mellan Ryssland och USA. Bland annat syns han anta, att Ryssland kanske kommer att samverka i en politik riktad mot Kina.

Ett skäl för det är att Ryssland är det land som territoriellt har mest att frukta av Kina, och att rent geopolitiska hänsyn kan medföra att Ryssland försöker upprätta bättre relationer till Väst. Det kinesiska intresset för ryskt territorium – östra Sibirien – är mycket stort. Administrativt kallar Ryssland sin mest östliga region för (ryska) Fjärran Östern, vilket medför att Sibirien inte sträcker sig fram till Stilla Havet. Sedan kommunismens fall har den ryska befolkningen i Fjärran Östern-regionen minskat med hälften på grund av minskat stöd från regeringen och åtföljande fattigdom och utflyttning, och uppgår nu till bara sju miljoner invånare. Den ryska befolkningstätheten är därför så låg som 1,3 personer per kvadratkilometer (ett glesbefolkat Sverige har över 22 personer).

Allt fler kineser från nordöstra Kina har samtidigt legalt och illegalt flyttat in till både Fjärran Östern-regionen och östra Sibirien. Uppskattningarna varierar mellan 2-5 miljoner illegala immigranter i Fjärran Östern-regionen med en ökning uppgående till cirka en miljon (legala och illegala) per år. Bland dem finns en vital företagarklass, som klarar försörjningen av den inflyttade kinesiska befolkningen, vilken även ryska företag utnyttjar. Ryssland har all anledning att frukta den demografiska utvecklingen i regionen vid sidan av de krav, som ett starkt och alltmer dominant Kina kan ställa. Det påstås, att folk i Kina i ökad omfattning i sociala media kräver (självfallet på grund av regeringens initiativ), att Ryssland återlämnar Vladivostok-området till Kina. Under Manchu-dynastin i landet var det en del av imperiet, och som på 1860-talet genom ett fördrag överlämnades till Ryssland.

Även i östra Sibirien sker en kinesisk inflyttning och omfattande etablering av kinesiska företag. Det sägs att kinesiska guider vid Asiens största insjö – turistmålet Baikalsjön – beskriver den som Kinas nordligaste sjö. Förutom att starta egna företag köper kineserna lokala företag och fast egendom och etablerar sig varaktigt i regionen. Samarbete med maffian och påverkan på lokala makthavare genom den djupa korruptionen i rysk förvaltning har medfört, att till exempel en stor illegal skogsavverkning kunnat ske, vilkens produkter exporterats till Kina. Missbruket har varit så spritt, att den lokala ryska befolkningen har protesterat, men till ingen nytta, och frågan har även tagits upp av den ryska oppositionen i Moskva. Kina har ett omättligt behov av råvaror, och en del av dessa finns i ett närliggande Ryssland långt ifrån landets centrala delar. Det är mycket troligt, att Kina har en mycket ”ambitiös” plan för de två ryska administrativa regionerna.

Centralregeringen i Moskva observerar självfallet den pågående mjuka invasionen, och förstår vad den kan leda till. Man känner också av en växande kinesisk närvaro i bland annat Centralasien genom det så kallade Belt and Road-initiativet (BRI). Det innebär (1), att kineserna inledningsvis lånar ut pengar till regeringar i främst Asien men också Afrika för att bygga ut ländernas transportnät: Främst järnvägar, vägar, hamnar och dylikt. Men därefter utför de själva en väsentlig del av byggandet och får avsättning för en del av dagens överdimensionerade kinesiska kapacitet gällande tung industri, när nu investeringarna i kinesisk infrastruktur faller. Ett syfte med transportnätet är att säkra och underlätta råvaruförsörjningen av kinesisk industri. Men billiga och effektiva transporter medför i framtiden samtidigt utmärkta möjligheter för en kraftigt ökad export till dessa regioner och länder. Att ha byggt en del av transportnätet i till exempel Asien leder till en djup kunskap om och inflytande över en viktig del av regionens kommunikationer och transportcentra. Det kan också innebära stora militära fördelar, om Kina i framtiden vill intervenera i någon del av Asien.

BRI leder sannolikt till ett kraftigt växande kinesiskt ekonomiskt och men också politiskt inflytande. Allt flera kinesiska kontakter i olika länder, växande kinesisk närvaro av affärsmän och företag, kanske kinesisk invandring och så vidare gör att Kinas betydelse kommer att snabbt öka i många asiatiska länder på bekostnad av främst Ryssland. Den nya närvaron och påverkan på maktförhållandena observeras självfallet noggrant av Kreml. Frågan är hur Ryssland hotmässigt totalt bedömer den växande kinesiska närvaron i östra Ryssland, i tidigare centralasiatiska delar av Sovjetunionen (Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Tadzjikistan and Turkmenistan) och dessutom i angränsande länder, som Ryssland historiskt vill ha inflytande över. Landet startade ju till och med det decennielånga Afghanistankriget 1979 för att säkra sitt territorium och förverkliga en gammal rysk dröm om att tränga längre söderut. Ryssland har alltid varit mycket uppmärksamt mot de minsta hot mot sitt geografiska territorium och även sin inflytandesfär. När Trump talade privat med Putin i Helsingfors, var ett av ämnena troligen de båda ländernas gemensamma intresse av att begränsa Kinas expansion.

Men det skulle naturligtvis vara en världspolitisk sensation ifall Ryssland valde att även delvis samarbeta med Väst gentemot Kina. En observatör har sagt att vad Trump försöker åstadkomma är president Nixons politik – fast tvärtom. Nixon förlöste 1972 Kina från det politiska beroendet av Sovjetunionen och gjorde landet – tidvis – till en samarbetspartner i arbetet att hindra Sovjetunionens expansion. Nu kan det motsatta ske. En framgång för Trump i hans strävan skulle bara illustrera den utrikespolitiska maximen: ”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen.” En inbjudan av Putin till Washington, en avskyvärd handling enligt det neokonservativa utrikesetablissemanget, är då en naturlig del av politiken att locka Ryssland till samarbete. Samtidigt är den ogrundade utredningen om ett samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland ett stort hinder för det, och innan den utredningen avslutats kommer nog inte mycket att realiseras av en potentiell samverkan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

New York börjar spåra invånarnas matinköp

New York börjar spåra invånarnas matinköp

🟠 Matövervakning för att nå klimatmålen i Agenda 2030. New Yorks borgmästare vill få invånarna att äta mindre biff för klimatets skull. Staden New York kommer därför att börja spåra koldioxidavtrycket från hushållens matkonsumtion och sätta gränser för hur mycket rött kött som får serveras i stadens offentliga institutioner. Detta görs som en del av ett omfattande klimat­initiativ för att uppnå en 33-procentig minskning av koldioxidutsläppen från mat innan år 2030 och netto noll till år 2050.

Läs även:

New York börjar spåra invånarnas matinköp

New York börjar spåra invånarnas matinköp

🟠 Matövervakning för att nå klimatmålen i Agenda 2030. New Yorks borgmästare vill få invånarna att äta mindre biff för klimatets skull. Staden New York kommer därför att börja spåra koldioxidavtrycket från hushållens matkonsumtion och sätta gränser för hur mycket rött kött som får serveras i stadens offentliga institutioner. Detta görs som en del av ett omfattande klimat­initiativ för att uppnå en 33-procentig minskning av koldioxidutsläppen från mat innan år 2030 och netto noll till år 2050.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Hur verkligheten kan vara en summa av alla möjliga verkligheter

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Richard Feynmans vägintegral är en kraftfull metod för att förutsäga fysiska fenomen och nästan en filosofi. Fysiker kämpar fortfarande för att förstå hur man använder den och vad resultaten betyder. Den amerikanske fysikern Richard Feynman presenterade i sin doktorsavhandling en alternativ formulering av kvantmekaniken baserad på ”vägintegraler”. Detta kom att kallas vägintegralformuleringen eller funktionalformuleringen av kvantmekaniken.

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT21web-thumbnail
Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.