”Vi förlorar inga liv i Ukraina”

LEDARE.
Citatet kommer från Mitt Romney, republikansk senator och före detta presidentkandidat i Förenta staterna. Det är bara ett av alla bisarra uttalanden som avslöjar hur Väst ser på kriget, som redan skördat hundratusentals liv. Men det kan bli mycket värre, då Ryssland gjort klart att man denna gång inte kommer att backa och man avser att hindra Nato från att komma närmare, med kärnvapen om så krävs.

Jag ser med oro på hur det blir allt svårare att argumentera för fred. Positionerna blir allt mer låsta, propagandan allt mer hätsk. Den som i Väst säger att Ukraina måste återvända till förhandlingsbordet och vara beredd på eftergifter för att nå fred, som till exempel Natochefen Jens Stoltenbergs generalstabschef Stian Jenssen föreslog i mitten av augusti, blir snabbt utmålad som Putinist. I Ryssland får präster inte ens predika för fred. Flera har redan blivit avstängda från sin tjänst med argumentet att präster ska predika för seger, annars sänker det soldaternas moral. Men vad för slags seger kan det egentligen bli tal om, för någondera sidan?

Det är chockerande hur cyniskt en del beslutsfattare i Väst ser på kriget. ”Vi förlorar inga liv i Ukraina” är ett direkt citat av den amerikanske senatorn och före detta presidentkandidaten Mitt Romney, som han yttrade den 22 augusti i år vid ett besök på vapenföretaget Strider Technologies i Utah. Nya Tider skrev om det i en artikel förra veckan, men jag anser att det behöver uppmärksammas mer. Hela citatet lyder:

– Att ta en summa motsvarande 5 procent av vår försvarsbudget varje år för att hjälpa ukrainarna är nog det bästa nationella försvarsinköpet vi gjort. Vi förlorar inga liv i Ukraina! Och ukrainarna kämpar heroiskt mot Ryssland som har 15 000 kärnvapen. Så vi degraderar och ödelägger Rysslands militär för en väldigt liten peng jämfört med vad vi lägger på det övriga försvaret. Ett försvagat Ryssland är en bra sak och det bästa vi kan göra för Amerika är att se till att människor som har kärnvapen riktade mot oss bli svagare.

Denna inställning till kriget verkar vara mycket utbredd, inte bara i USA utan i stora delar av västvärlden, fast det är få som säger det så här rakt ut. Det är svårt att ta till sig en sådan cynisk syn på ukrainska och ryska liv, men tyvärr något man måste förstå om man ska kunna greppa motiven för Västs agerande i Ukraina.

Det skulle vara cyniskt, även om strategin hade fungerat. Nu har det i praktiken blivit precis tvärtom, Ryssland har satt igång att rusta upp sin militär i en omfattning som inte setts sedan långt innan Sovjets sammanbrott. Efter att Ryssland insett att man blivit grundlurad i Minsk II-avtalet, som förhandlats fram med hjälp av Europa och som skulle ge de östra regionerna i Ukraina viss autonomi och främst skydda civilbefolkningen där från Kievs närmast dagliga terrorbombningar, har man släppt allt prat om ”våra partner i Väst”. Ryssland har sjudubblat ammunitionstillverkningen och flerdubblat produktionen av krigsmateriel till nivåer som påminner om kalla krigets tid. Sanktionerna har inte haft någon effekt, i alla fall inte på Ryssland, men Europa och främst vanliga människor här har drabbats hårt. Någon ”degradering” eller ”ödeläggelse” av Ryssland går inte att skönja.

Mitt Romney, som förlorade presidentvalet mot Barack Obama, menar att kriget i Ukraina är en otroligt smart deal för USA. Åsikten tycks vara utbredd i Väst.
Stillbild: Senator Mitt Romney på Facebook

Det hävdas ofta i Väst att Putin måste stoppas nu, för annars fortsätter han och tar Polen och ångar på vidare västerut. De som anser att det är tid att stoppa dödandet och låta de östra delarna av Ukraina som bebos av rysktalande ansluta sig till Ryssland, vilket samtidigt skulle skapa den buffert som Ryssland kräver för sin säkerhet, anklagas för att vara Putinister. Man jämför med när Hitler sade att han ”bara” ville ha Sudeterna, som var en tysktalande del av Tjeckoslovakien. Den brittiske premiärministern Neville Chamberlain svek då de säkerhetsgarantier man hade lovat Tjeckoslovakien med motiveringen att det ju ändå bara bodde tyskar i dessa områden, så varför skulle de inte kunna bli en del av Tyskland? Han talade om ”peace in our time” och hoppades att han genom eftergiften skulle rädda världsfreden. Men vi vet ju hur det gick. Man kan så klart se likheterna med östra Ukraina, men det finns också avgörande skillnader.

Förutom Kievs terrorbombningar mot civila i Donbassområdet – minns att över 800 000 människor flydde till Ryssland under åren innan Rysslands invasion – handlar det om att Ukraina arbetade för att gå med i Nato och sade öppet att man avsåg att skaffa kärnvapen. Det är verkligen svårt att hitta ett ”bättre” sätt att sabotera kärnvapenbalansen och tränga in Ryssland i ett hörn.

Det är egentligen detta som är den springande punkten och orsaken till jag anser att offrandet av ukrainska soldaters liv här är fullständigt bortkastat. Ryssland, som redan fått utkämpa två förödande världskrig på eget territorium, har tydligt klargjort att man ser fientliga robotbaser, potentiellt med kärnvapen, så nära inpå som oacceptabelt. Och att man är beredd att använda kärnvapen för att hindra detta hot.

Risken för att kärnvapen kommer till användning är mycket större idag än under till exempel Kubakrisen 1962. Och effekten skulle bli mycket värre nu än då. År 1962 ville Sovjet placera ut kärnvapen hos Fidel Castro på Kuba, något som var nära att urarta i öppna stridigheter mellan sovjetiska och amerikanska flottstyrkor. Men på den tiden förfogade Sovjet bara över cirka 40 interkontinentala robotar som kunde nå USA. De hade en stridspets vardera. Idag har Ryssland cirka 400 interkontinentala robotar med dussinet kärnvapen på varje. Därtill har man cirka 800 atombomber redo att avfyras från ubåtar, vilket man inte heller hade 1962. Jag är förbluffad över att man i Väst tar så lätt på detta hot. 1962 var det en nationell trend i USA och på vissa håll i Europa att bygga atomskydd i trädgården eller i källaren, alla pratade om hotet, och insikten hjälpte till att avstyra ett tredje världskrig. Man förstod hur katastrofala konsekvenserna skulle bli. Idag verkar Väst helt obrytt, trots ett mångfalt större hot. Det tror jag är ytterst farligt och ökar risken för att kärnvapen faktiskt kommer till användning.

Men åter till ”vi förlorar inga liv i Ukraina”. Jag förstår inte hur en del människor kan heja på det ena eller andra ”laget” som om det vore en fotbollsmatch. Som många andra pojkar har jag som ung tyckt att krig var något fascinerande, en kraftmätning med yttersta konsekvenser. Vapen, strategi, hjältemod. Allt dessa gav upphov till nervkittlande fantasier. Men det var när kriget var långt borta, när man var yngre och inte förstod bättre. Med kriget i Ukraina har dödandet blivit kusligt påtagligt, det tränger sig på. Alla de videor som cirkulerar på nätet, med den ena grymheten efter den andra, paketerade som hjältemod och skicklighet, är direkt frånstötande.

Ändå fortsätter man att pumpa in vapen i Ukraina, och dessutom allt mer tvivelaktiga sådana. Det senaste är att man vill leverera pansarbrytande ammunition av utarmat uran, ett ämne som är både radioaktivt och kemiskt giftigt. Nato använde det i stor omfattning under båda Irakkrigen och det tros ligga bakom den stora ökningen av cancerfall och fruktansvärda missbildningar hos nyfödda. Ryssland använder idag inte utarmat uran i Ukraina, men säger att man kommer att börja använda det om Ukraina gör det.

Man säger att kriget behövs för Ukrainas ”frihet”. Minns ni hur det var under coronapandemin? Då sa samma politiker att det var självklart att friheten skulle få stå tillbaka för att ”rädda liv”. Miljoner människor låstes in i sina hem i månader i sträck, för en sjukdom som även enligt officiella data har en dödlighet på mindre än 1 procent. Nu har man inga betänkligheter att offra hundratusentals liv för ”frihet”. Vad har de hundratusentals ukrainare som redan fått sätta livet till för glädje av denna frihet?

Men det är ju klart, ”vi förlorar inga liv i Ukraina”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Kvinnlig omsorg har sin viktiga plats i samhället, men placerad på chefsbefattningar har den förvandlats till en maternalistisk omsorgsideologi som är skadlig för samhället, hävdar veckans debattör. Foto: Pixabay

Den destruktiva materna­listiska omsorgsideologin

🟠 DEBATT Daltande med brottslingar, kaos i skolan, ineffektivitet i förvaltningar och en allmänt överslätande attityd mot asocialt beteende är resultatet av en maternalistisk omsorgsideologi. Det menar veckans debattör, ekon. lic. Dan Ahlmark, som söker orsakerna till förfallet i snedrekryteringen av chefer där kön numera är viktigare än kompetens, och en övergripande socialistisk ideologi som omyndigförklarar medborgarna.

Nya Tider har under lång tid retat etablissemanget genom att rapportera utan politiskt korrekta skygglappar. Inte minst har vänstern varit upprörd över att presstödet gått till Sverigevänlig press. Nu försöker man sabotera genom att utan förvarning strypa stödet. Foto: Nya Tider

Staten fryser Nya Tiders presstöd

🟠 LEDARE Vi nåddes nyligen av chockbeskedet att inget presstöd kommer att betalas ut till någon presstödstidning från och med december och minst sex månader framåt. Riksdagen beslutade att ett övergångsstöd ska ges till tidningar som i flera år fått presstöd i syfte att underlätta övergången till det nya mediestödet, men nu visar det sig att detta inte kommer att betalas ut förrän tidigast i april nästa år. Det är förstås inte rimligt att ställa om så snabbt och det utgör därför ett stort hot mot alla mindre tidningar som förmedlar en för makten obekväm information.

Svenskt. IKEA betraktas som något av det svenskaste som finns, men finns det något särskilt svenskt sätt att bete sig på i IKEA:s matservering? Ja, menar veckans debattör, och kopplar ohyfsat beteende i det lilla till kriminalitet och gängbildning i det stora. Foto: Nya Tider

Tre unga araber på IKEA

🟠 DEBATT I Sverige frodas allt mer en inställning till att man kan och ska få igenom sin vilja genom hot och våld. Endast den egna gruppens värderingar gäller, inget annat respekteras. Det är ett beteende främmande för det svenska, men som är vanliga i totalitära samhällen utanför Europa. Vi känner nog alla igen detta uppförande i det lilla, som i hur man beter sig på en servering på IKEA. Veckans debattör, folksångaren Karl Mikael Larson, menar att fröet till de gängkriminellas värld finns i vilka rättesnören de får med sig hem­ifrån och vilken kultur de unga växer upp med.

Foto: Pixabay

Nya Tider blir ett magasin!

🟠 Nu gör vi slag i saken och förbättrar Nya Tider på det sätt som många läsare efterfrågat. Med detaljrik fotokvalitet och papper som inte gulnar lämnar Nya Tider tabloidformatet för att istället bli ett magasin i A4-format. På nätet fortsätter vi samtidigt med samma höga utgivningstakt av dagsaktuella nyheter.

Nyhetsdygnet

Ynglingakonungarna – myt eller verklighet?

🟠 Vår tidiga historia mer detaljerat än någonsin tidigare. Ynglingakonungarna är den tredje och sista boken i Magnus Stenlunds stora historieprojekt, En ny men gammal historia om Sverige. Den blev så omfattande att den fick delas upp i två band. Projektet inleddes med Blodet och jorden om stenåldern, där den nya genetiska arkeologin får stort utrymme. Sedan följde Svärdet och gudarna om bronsåldern, där metallerna och krigen, men också våra äldsta myter och gudar analyseras med nya metoder och många häpnadsväckande slutsatser som resultat. Det är praktfulla och unika böcker om Sveriges förhistoria som förtjänar sin plats i varje sann patriots bokhylla. För, som Stenlund frågar retoriskt, vem kan med rätta kal­la sig svensk utan att veta vad en svensk är?

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Andlighet, holistisk hälsa och öppna sinnen på Harmoni Expo

🟠 ANDLIGHET Harmoni Expo, eller ”Alternativa hälsomässan” som den ofta kal­las för av besökare, är Sveriges största mässa för kropp och själ. När den gick av stapeln fösta gången år 1996 hade den enbart 50 utställare, men har numera vuxit till att hysa hela 350 utställare, över 100 föredrag och workshops, samt tillhörande scenprogram. Dessutom hålls mässan numera två gånger per år, en helg per gång, traditionsenligt i Solnahallen i Stockholm.

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.