Forskare förbryllas av att de flesta som är infekterade med SARS-CoV-2 inte verkar sprida smittan vidare, medan ett fåtal är så kallad ”superspridare” som smittar dussintals.
– Förmodligen står runt 10 procent av fallen för 80 procent av spridningen”, uppger matematikern och epidemiologen Adam Kucharski från London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Forskarna försöker fortfarande förstå vad som skiljer superspridarna från andra. Man har funnit att vissa miljöer är farligare än andra. Många människor har smittats på ställen där många samlas inomhus och andas kraftigt, som när man sjunger eller skriker.
– Det är möjligt att långsam, mild andning inte är en riskfaktor, medan djup, kraftig eller snabb andning och ropande är det, säger Gwenan Knight, också hon vid Londonuniverstitet.
Även vilket skede av sjukdomen man befinner sig i är av stor vikt för spridningen. Det ser ut som att de som smittats av coronaviruset endast en riktigt smittsamma under en kort tid.
– Två dagar senare kunde samma person bete sig på samma sätt och det skulle inte bli samma resultat, säger Kucharski.
På grund av denna egenhet i smittspridningen av Covid-19 har man observerat att det bildas kluster av smittade. Det gör det lättare att kontaktspåra och hitta en gemensam källa.