<strong>MARINBASEN I TARTUS</strong> hyrs av Ryssland och är den enda egna anlägg­ning som ryska marinen har tillgång till i Medelhavet. Inramat i rött syns de två pontonbryggor som ryska örlogs­fartyg lägger till vid. Troligen är det verk­stadsfartyget PM-138 som ligger angjord vid den flytande bryggan till höger (inom röd inramning). Källa: Google satellitbild

Därför utökar Ryssland nu sin aktivitet i och kring Syrien

Sedan augusti florerar rykten om en kommande rysk militär intervention i Syrien. Nya Tider kommer i denna analys att ta upp vilka fakta som är kända, ryska motiv utifrån olika perspektiv samt vad som kan tänkas ske.
VLADIMIR PUTIN är sedan 7 maj 2012 inne på sin tredje presidentperiod. I september väntas Putin besöka FN:s generalförsamling i New York. Senast det skedde var för tio år sedan. Foto: G20
VLADIMIR PUTIN är sedan 7 maj 2012 inne på sin tredje presidentperiod. I september väntas Putin besöka FN:s generalförsamling i New York. Senast det skedde var för tio år sedan. Foto: G20

Det finns flera tecken på en ökad rysk aktivitet i och kring Syrien, bland annat betydligt fler och mer frekventa flygtransporter samt en utökad rysk marin närvaro i östra Medelhavet. Detta har fått Washington att protestera, då USA menar att det kan ses som ryska förberedelser för att intervenera i den syriska konflikten. Rysslands president Vladimir Putin har varit tämligen tystlåten i ämnet, men sagt att Moskva överväger olika alternativ, vilket underblåst västmakternas misstankar.

Den politiska bakgrunden

Politiska bedömare som okritiskt återges i västmedia hävdar att de ryska handlingarna är en del av en plan att skicka trupper till Syrien för att bekämpa Islamiska staten (IS) och att Moskva önskar göra detta tillsammans med den USA-ledda så kallade anti-IS koalitionen. Detta med syfte att förbättra förbindelserna med väst, där huvudmålet sägs vara att få till ett upphävande av de västerländska sanktionerna mot Ryssland.

Samtidigt menar dessa pro-västliga bedömare att Ryssland sannolikt skulle finna det svårt att sälja sin idé till ett ”skeptiskt” USA och hävdar att Moskva riskerar ”katastrofala följder” om Putin väljer att ensidigt (läs: utan USA och västs godkännande) ingripa militärt i Syrien. Detta har i västmedia hörts från flera till synes oberoende experter och bedömare. Några går så långt som att påstå att Ryssland därigenom hoppas få ”fortsätta med sin inblandning” i Ukraina.

Visst är viljan stor i Kreml att ingripa med kraft mot IS liksom att få till en bredare anti-IS koalition, som även inkluderar Syrien och Iran, men angivet huvudmål med detta är rent nonsens. Istället bör främst två andra bakomliggande orsaker beaktas. Den första är att IS hotar rysk säkerhet genom att på sikt kunna bli en stark antirysk kraft bland muslimer i Ryssland samt i muslimska kringstater i söder. Det andra är viljan att stödja Syrien, en gammal allierad, och därmed skicka en viktig signal till andra potentiella och nuvarande allierade – främst i Mellanöstern – att Moskva är en samarbetspartner att lita på. Till exempel ska Egyptens närmande till Ryssland den senaste tiden ses i detta ljus. Det finns även andra starka incitament, rörande bland annat energidistribution, som finns i bakgrunden.

Fredsplan nobbas

I början av sommaren lade Moskva fram en fredsplan för Syrien som gick ut på att bredda den nuvarande så kallade anti-IS-koalitionen. Den leds av USA och mest aktiva medlemmar är västallierade som Storbritannien, gulfstaterna, Turkiet och Jordanien. Washington hävdar att hela 62 länder deltar.

Nya Tiders källor har upprepade gånger pekat på trovärdighetsproblem för denna koalition, då de i motsats till uttalade mål snarare med sina handlingar tycks stärka IS ställning på olika sätt. En allt annat än långsökt iakttagelse, eftersom flera av deltagarländerna på flera sätt och mer eller mindre öppet stöder jihadisterna i Syrien. Dessutom är samtliga stater som genomför flygbombningar i den nuvarande anti-IS koalitionen fiender till Syrien. Stater som ofta och högljutt uttrycker en önskan om att störta Syriens president Bashar Assad.

Ryssland vill nu se att denna anti-IS koalition breddas med de som de facto bekämpar IS, det vill säga syriska regeringsstyrkor och olika kurdiska grupper. De sistnämnda är i dag måltavla för omfattande flygbombningar av Turkiet, en av koalitionsmedlemmarna. Dessutom vill Ryssland helt logiskt se att länder som stöttar den syriska regeringen i dess kamp mot IS och al-Qaida, till exempel Iran, också ingår i koalitionen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 25 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Läs även:

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

🟠 UTRIKES Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Finland förbjuder politiskt parti

Finland förbjuder politiskt parti

🟠 UTRIKES Finland har för första gången förbjudit ett registrerat parti: Blåsvarta rörelsen. Partiet anklagades för att vara nazistiskt. Tidigare har också Nordiska motståndsrörelsen förbjudits, en öppet nationalsocialistisk organisation.

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.