När det stod klart att även Kabul hade fallit utan strid hölls krismöte i tyska regeringen och samma dag, måndagen den 16 augusti, blev det sedan många presskonferenser, samtliga relativt korta och med många viktiga frågor obesvarade.
Huvudfrågan för den tyska regeringen var hur Tyskland nu, utöver de kvarvarande militärerna, skulle kunna evakuera de tusentals medarbetare som finns i diverse hjälpprogram som finansieras av Tyskland. Dessutom måste landets diplomater i Afghanistan flygas ut.
Den tyske utrikesministern Heiko Maas (socialdemokrat) uttalade sig som den förste ur koalitionsregeringen och förklarade att ingenting gick att förmildra eller försköna: “Vi har gjort en felaktig bedömning”, medgav han, “när det gäller den afghanska regeringens förmåga att stå emot talibanerna”.
Tysklands roll har varit speciell i Afghanistan. Efter terrordåden i New York den 11 september 2001 begärde USA hjälp enligt Nato-artikeln att ett angrepp på en stat ska anses vara ett angrepp på alla. Maas, liksom flera andra tyska politiker, menar att tyskarna hade en plikt att bekämpa den islamistiska terrorn. Tyskland blev USA:s största och viktigaste partner i kriget mot Al Qaida och den talibanrörelse som stödde terroristerna. Ofta annars har Storbritannien fyllt rollen som den trognaste koalitionsbrodern vid USA:s sida.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.