Effektutvärderingar är ett verktyg för att förbättra politiken
En viktig del av regeringens arbete är att använda statens resurser på ett effektivt sätt. Effektutvärderingar skall säkerställa att så blir fallet. Riksrevisionens granskning av ett relativt stort antal sådana utvärderingar inom regeringens näringspolitik visar att det arbete som lagts ner är i princip värdelöst och att de rapporter som producerats av de granskande myndigheterna inte håller måttet. De flesta kan, enligt riksrevisor Helena Lindberg, inte betraktas som användbara utvärderingar. Vissa andra uppföljningar hanteras som om de vore effektutvärderingar trots att de som gör dem, SCB, menar att de inte bör tolkas som sådana.
Utvärderingarna av beslutade politiska åtgärder, inte bara inom näringspolitiken utan på alla politikområden, är avgörande för att man skall kunna veta att insatta resurser leder till att uppsatta mål nås. Generellt sett görs det alldeles för få utvärderingar av genomförandet av politiska beslut. Många utvärderingar, eller uppföljningar, görs dessutom av samma instans som fattade det aktuella beslutet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.