EU:s inre marknad – vinst eller förlust?
Kommissionen gick den 5 november i år ut med en rapport som sades visa hur mycket varje medlemsland tjänar på den inre marknaden. I rapporten påstås Sverige tjäna 300 miljarder kronor per år på EU och den inre marknaden. Man jämför också denna ”vinst” med respektive lands avgift till EU .
Kommissionens syfte med rapporten är att motivera medlemsländerna till att godkänna en mycket kraftig avgiftshöjning. För Sveriges del blir höjningen hela 48,5 procent från 2018 till 2021, när effekten av Brexit och de nya höjda ambitionsnivåerna slår igenom. Uppgifterna har bland annat marknadsförts av europaportalen.se.
Kommissionen gör sig dock skyldig till ett vilseledande resonemang i rapporten. Man lutar sig på tre olika instituts beräkningar, där Kommissionens eget generaldirektorat för ekonomi och finans, DG ECFIN, ligger påtagligt högre i vinstberäkningen än de övriga.
Nya Tider har även i år gått igenom svensk statistik för vår handel med övriga EU-länder, för att se om den tendens vi redovisade i NyT v.49/2018 har ändrats. Då kunde vi visa på ett stadigt ökande underskott i vår samlade handel med unionsländerna. Vi kan konstatera att Statistiska Centralbyrån, SCB, som är den officiella källan till våra myndigheters statistikunderlag, även i år redovisar en fortsatt ökad negativ trend. Se diagrammet.
Av SCB:s siffror kan man dra slutsatsen att den inre marknadens mekanismer innebär att Sverige vänt ett samlat överskott i varuhandeln med EU:s 28 medlemsländer på 25 miljarder kronor 1999 till ett underskott på 180 miljarder kronor 2018.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.