Opiumkrigen mot Kina uppkom för att Kina stoppade importen av opium
I början på 1800-talet hade länder som Storbritannien, Frankrike och USA handelsunderskott med Kina och därför ville det Brittiska imperiet exportera stora mängder opium till Kina. När Kina försökte stoppa opiumhandeln blev britterna uppretade och handelskriget ledde slutligen till att Storbritannien startade ett krig mot jätten Kina 1839. Efter tre års dödande och lemlästande tvingades Kina att kapitulera, opium legaliserades i Kina och brittiska, franska och amerikanska opiumföretag tjänade stora pengar.
Några år efter Första opiumkriget uppstod ett nytt brittiskt handelsunderskott med Kina, trots markant ökad opiumhandel. Handelsunderskottet blev upptakten till Andra opiumkriget mellan Kina på ena sidan och Storbritannien och Frankrike på andra, med USA:s stöd. År 1856 stoppade den kinesiska kustbevakningen det brittiska skeppet Arrow, vars brittiska flagga halades. Den brittiska konsuln krävde en ursäkt, men när denna inte kom bombades Kanton och det Andra opiumkriget inleddes. Det Andra opiumkriget rasade mellan 1856 och 1860. Opiummissbruket legaliserades återigen i Kina, så att framför allt den brittiskjudiska Sassoon-familjen, den skotska Jardine-familjen och i mindre grad även den amerikanska Russell-familjen kunde fortsätta sälja flera ton opium till kineser varje år.
Trots opiumkrigens syfte att legalisera opiumet i Kina på 1800-talet legaliserades inte opiumet i Storbritannien. Denna opiumförsäljning ledde till ett utbrett missbruk som enligt vissa forskare rankas som det första storskaliga narkotikamissbruket i historien. En stor anledning till krigen var att kinesiska representanter såg hur drogen fördärvade miljoner kineser och kinesiska familjer, varför de ville få slut på handeln. Men det ville inte britterna, fransmännen och amerikanerna.
Det så kallade Jardine Paper var ett förslag på vilka riktlinjer den brittiska regeringen skulle ha i sina planer att föra ett krig mot Kina, ett krig som blev det Första opiumkriget (1839 – 42). Jardine Paper, som också innehöll många militärstrategiska råd om det planerade kriget mot Kina, skickades av William Jardine till den brittiske utrikesministern Lord Palmerston, som intressant nog blev Storbritanniens premiärminister i två omgångar från 1855 till sin död den 18 oktober 1865.
Det stora bolaget som konkurrerade med Sassoon-familjen om opiummarknaden i Kina på 1800-talet och i början av 1900-talet var främst Jardine, Matheson and Company, som grundades i Kanton, Kina, den 1 juli 1832 av de skotska läkarna William Jardine och James Matheson. När Hong Kong blev en brittisk koloni i enlighet med Nanjing-avtalet, även känt som Nankin-avtalet, 1842, placerades bolagets huvudkvarter i Hong Kong. Bolaget växte kraftigt genom handel med främst opium, te och bomull, men senare även med försäkringar, sjöfart och järnvägar. Under sekelskiftet 1800–1900-talet hade bolaget blivit det största i Hong Kong med kontor i alla betydelsefulla kinesiska städer samt den japanska staden Yokohama.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.