Nya Tider har tagit del av den interna utredning som företagshälsovården Avonova genomfört på Jämställdhetsmyndigheten. 45 personer, vilket är 78 procent av de anställda, har deltagit i undersökningen. Av de svarande är fyra av fem kvinnor. Utredningen visar på allvarliga brister i arbetsmiljön på den feministiska och kvinnodominerade myndigheten.
● Över hälften av personalen har sömnproblem relaterat till jobbet och riskerar stressrelaterad utmattning (utbrändhet).
● Över 70 procent befinner sig i riskzonen för ohälsa.
● Mobbning och trakasserier är vanligt förekommande. Hälften av de tillfrågade säger att det förekommer mobbning på myndigheten. Nästan var femte svarar att de själva utsatts för mobbning.
● 78 procent svarar nej på frågan om det finns rutiner för att hantera mobbningen.
● 22 procent har samarbetssvårigheter med sina kollegor.
● Många anställda riskerar ohälsa kopplat till det dåliga ledarskapet. Omkring 40 procent av alla svarande svarar att ledarskapet varken är uppmuntrande eller rättvist.
Avonova uppmanar nu myndigheten att ta tag i mobbningen och trakasserierna. ”Mätningen visar på stressproblematik som behöver adresseras. Låt inte resultaten bero – agera”, avslutar Avonova rapporten.
Jämställdhetsmyndigheten invigdes den 1 januari 2018 av Sveriges första ”feministiska” regering och dess syfte är att bidra till att genomföra dess jämställdhetspolitik. Inte minst ska man agera föredöme och se till att modellen införs på alla andra myndigheter, bland annat genom projektet Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) som kostar 26 miljoner enligt devisen ”ökad jämställdhet bidrar till ökad kvalitet”.
Kvinnor blir mobbade av kvinnliga chefer
För beteendevetare kommer dock inte resultatet från den kvinnodominerade myndigheten som en överraskning. Forskning ger vid handen att mobbningen på myndigheten i själva verket kan bero på att kvinnliga chefer behandlar andra kvinnor illa. Fenomenet har ända sedan 1970-talet varit känt som ”Queen bee syndrome” och har bekräftats i otaliga studier sedan dess. Det ”kvinnliga biet” ser andra kvinnliga kollegor som konkurrenter och agerar repressivt mot dessa.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.