Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond, som ska främja och understödja vetenskaplig forskning med anknytning till Sverige, delar nu ut 43,8 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om ”det romska språkets ställning i världen just nu”. Projektet ska bedrivas i sex år av Kimmo Granqvist, professor i ”romsk forskning” vid Södertörns högskola. För SVT beskriver Granqvist vad projektet ska handla om:
– Det vi vill ta reda på är i vilka sammanhang romer använder sitt språk, och i vilka sammanhang de använder ett annat språk. Det romska språket är under ständig förändring. När det beblandas med andra romska dialekter, vad är det som händer då, vad får man för resultat?
Granqvist är inte rom själv, men har ett brinnande intresse för romer.
”Svårligen vetenskapligt motiverat”
Den som annars betraktas som expert på forskning om romer är professorn i etnologi Karl-Olov Arnstberg, som bland annat skrivit Zigenarens väg (1974), Etniska minoriteter i Sverige förr och nu (1976), Svenskar och zigenare (1998) och Romer i Sverige (2015).
När Nya Tider kontaktar honom ställer han sig ytterst tveksam till att forskning om romska språk skulle vara så angelägen att den motiverade en så stor summa pengar:
– Detta stora anslag är svårligen vetenskapligt motiverat. Det visar hur fel pengarna placeras när den postmoderna offerideologin får styra.
Han förtydligar:
– Det är inte ointressanta frågor, men inom forskarvärlden har jag svårt att se dem som särskilt angelägna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.