För hundra år sedan, närmare bestämt den 21 september 1921, föddes Nils Bejerot i Stockholm. Han upprörde vänstern i 1960- och 70-talens Sverige med sin strama narkotikapolitik och väcker än idag ilska bland knarkliberaler. Trots motståndet var han både inflytelserik och betydelsefull.
Kampen mot narkotikan
Nils Bejerot började läsa medicin vid Karolinska institutet 1947. Han avlade sin examen 1957 och fullbordade därefter en specialistutbildning i psykiatri.
Den unge läkaren började sin narkotikaforskning efter att han, ”av en ren tillfällighet”, år 1954 blev ”den som diagnosticerade och medicinskt dokumenterade det första fallet av intravenöst narkotikamissbruk” i inte bara Sverige utan även Europa. Om detta berättar han själv i en intervju som gjordes av Jonas Hartelius i skriften Nils Bejerot – Människan och Verket som utgör nionde volymen av Carnegie dokumentationsserie. Erfarenheten gjorde att han blev uppmärksam när det gällde narkotikan, och under ”åren som sjukhuspsykiater, socialläkare och polisläkare under första hälften av 1960-talet såg jag på nära håll allt mer av eländet”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.