Inför valet 2014 frågades dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ut av Sveriges Radio och sade då att ”vi och dom”-tänkandet är ett stort samhällsproblem. Olof Palme hade samma uppfattning när han påstod att ”Det finns inte vi och dom. Det finns bara vi.” Vi och dom-tänkandet fungerar splittrande. Det kan gälla klasskonflikter, som det gjorde för Palme, eller motsättningen mellan svenskar och invandrare, som det gjorde för Reinfeldt. Det förvånar därför inte, att Sverigedemokraterna beskylls för att bejaka vi och dom-tänkandet.
I LO-tidningen skrev journalisten Eva-Lotta Hultén i april 2016:
Att dela in människor i ett ”vi” och ett ”dom” är ett beteende som kan ha gynnat oss under den (mycket långa) period då vi levde i små grupper där individens överlevnad hängde på gruppens förmåga att samarbeta och hålla andra grupper på avstånd från de egna vattenhålen och fruktträden. I dagens samhälle kan sådana psykologiska mekanismer i stället orsaka allvarliga problem för oss.
”Vi och dom” påstås vara en farlig populistisk tankefigur, som riskerar att leda vidare till en demonisering och avhumanisering av dem som inte tillhör vi:et. Nazism påstås slutstationen på den mentala resan heta.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.