Som läsare av Nya Tider får Du ofta relevant information långt före andra. I skrivande stund är ansiktsmasker med skyddsklass FFP3, som filtrerar bort virus, redan slut i alla butiker och leverantörerna väntar på nya sändningar – från Kina. I det hårt virusdrabbade landet står dock många verksamheter stilla och det man tillverkar används i första hand för Kinas egna behov. För den som följt vår löpande rapportering borde dock inte detta komma som en överraskning.
Situationen eskalerar dock snabbt nu. Under veckan visade läckta dokument att brittiska myndigheter förbereder sig för ett värsta fall-scenario där en halv miljon människor avlider i sjukdomen Covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset.
Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer att bli så illa. Men det kan bli det. Och det är skäl nog att i god tid förbereda sig på det värsta.
Sverige som nation har ingen beredskap att tala om för epidemier, vilket vi förklarar i detalj på sidan 7 i detta nummer. Och nu finns alltså viruset, vars riktiga namn är SARS-CoV-2, på flera håll i Sverige. Anledningen till att man valde namnet ”coronavirus” i media, trots att det finns många olika sorters coronavirus, är för att inte påminna om det skräckinjagande utbrottet av SARS för snart 20 år sedan. Sjukdomen SARS orsakas av ett virus som forskarna kallar SARS-CoV, och detta är genetiskt mycket snarlikt det nya, som forskarna följaktligen kallar SARS-CoV-2. Skillnaden är att det nya viruset är mycket farligare.
I Italien har viruset på en vecka, mellan den 21 och 29 februari, gått från två insjuknade till 1 128 och från noll döda till 29. Exakt hur snabb den fortsatta spridningen blir beror på många olika faktorer och är svårt att förutsäga. Man kan dock utgå ifrån att de rapporterade fallen bara är toppen av ett isberg och att smittan förmodligen fanns i Italien i flera veckor innan den upptäcktes. I Sverige kan det vara samma sak.
Företrädare för Folkhälsomyndigheten och regeringen har i media påstått att Sverige är ”väl förberett”, men när de pressats lite har det visat sig att förberedelserna handlar om att det finns ett regelverk som säger att regioner ska vara beredda på att frigöra sjukhussängar vid epidemier. När man sammanställt hur många sjukhussängar som faktiskt kan frigöras, har det visat sig att Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU.
Amerikanska myndigheter har ett annat tonläge än sina svenska motsvarigheter. Vid en presskonferens den 25 februari uppmanade företrädare för CDC, den amerikanska smittskyddsmyndigheten, amerikanerna att börja förbereda sig.
– Vi ber den amerikanska allmänheten att arbeta med oss för att förbereda oss på att detta kan bli illa, sade en CDC-tjänsteman till journalisterna.
Nancy Messonnier, chef för CDC:s rikscentrum för immunisering och respiratoriska sjukdomar, uppmanade skolor att dela in eleverna i mindre grupper eller att stänga helt och använda ”internetbaserad tele-undervisning”.
Ja, du läste rätt. Amerikanska myndigheter uppmanade redan den 25 februari skolorna att göra så att eleverna kan undervisas från hemmet. I Japan stängdes alla skolor den 28 februari. Samtidigt vägrar svenska myndigheter att ens införa obligatoriska tester av resenärer från smittade områden. Allt ska istället ske frivilligt, eftersom människovärde och värdegrund anses viktigare än risken att tusentals svenskar dör.
Sverige är inte förberett. Desto viktigare blir det då att du själv gör dig förberedd.
Inom kort finns det en överhängande risk att vi når en punkt där människor börjar få panik. De kommer att vilja isolera sig i sina hem för att undvika kontakt med andra människor som kan smitta dem. Och då kan det bli brist på mer än bara handsprit.
Därför uppmanar jag våra läsare att börja förbereda sig innan paniken inträffar. Innan hyllorna gapar tomma i affärerna därför att andra redan tänkt samma sak. Den som läste min artikel för en månad sedan har förhoppningsvis redan börjat.
Hur långt du vill gå beror förstås på hur mycket ”prepper” du är och hur du själv bedömer riskerna. Men det finns helt enkelt inga rimliga skäl att inte bygga upp ett litet lager av saker som du ändå kommer att förbruka.
Ta pasta, till exempel. Det håller i minst två år om det förvaras torrt. Genomsnittssvensken äter ungefär åtta kilo pasta om året. Du kan alltså i princip ha sexton kilo pasta i lager per person i ditt hushåll. Om ingenting händer förlorar du inget på det, men om något händer kan det vara skillnaden mellan liv och död. Är du en rationell människa och inte har akut brist på pengar eller utrymme, köper du med andra ord in så mycket pasta och liknande varor – sådant som du kommer att ha användning för även om ingenting alls händer – som du har utrymme för och har råd med.
Vill man ”preppa” lite mer avancerat så kommer följande lista från vår utrikesredaktör Christer Eriksson, som först kommer med uppmaningen: ”Köp inte mer än du och din familj behöver, andra svenskar måste också kunna förbereda sig”.
Listan: ”Torrvaror som pasta, havregryn, ris, nudlar, bönor, pulversoppor, nötter, mjöl, torrjäst mm. Konserver med fokus på protein; kött, bönor, sardiner, tonfisk (måttligt pga Fukushima) mm. Masker (kirurgisk och FFP3), goggles (t ex skidglasögon), plasthandskar, medicin (ev. nuvarande behov samt antibiotika och chloroquine), hygienartiklar (tvål, tandkräm mm), toapapper, soppåsar, tvätt-, rengöringsmedel, blekmedel/Klorin (för desinficering), batterier (inventera behovet), batteriradio samt välling och blöjor för de med baby. Glöm inte heller att tanka bilen full och gärna ha några extra dunkar.”
Nej, jag tror inte att samhällskollapsen står för dörren. Men det finns massor av saker som kan inträffa. Det räcker att paniken sprider sig – utan att särskilt många nödvändigtvis smittats, men oron sprids – för att butikernas hyllor ska tömmas på nolltid. Kom ihåg att de varor som butiken har är de som syns på hyllorna, det finns knappt några lager längre.
Redan nu har en logistikcentral i Uppsala stängt och skickat hem sina anställda på grund av att en av dem befaras vara smittad. Distributionskedjan har brutits, varor kommer inte vidare dit de ska som tidigare.
Tänk även på att Du som medborgare har en skyldighet att vara förberedd. Enligt svenska myndigheter skall varje svensk ha ett eget lager av mat och vatten som räcker i minst en vecka.
Vad händer om vi får det första dödsfallet i Sverige? Arbetsplatser kommer att stänga, samhället stannar upp och viktiga förnödenheter kommer bli svåra att få tag på.
Som sagt, det finns åtminstone ingen ursäkt för att inte bygga upp ett litet lager av sådant du ändå kommer att använda. Du förlorar inte en krona på det – utan tvärtom, med hela tiden stigande priser.
Förbered er på det värsta, även om det inte inträffar.