Som vi berättat redan tvingades socialdemokratiska SPD:s partiledare avgå och lämna som gruppledare i Förbundsdagen efter att man förlorat stort i samtliga delstatsval och lokalval det senaste året. 26 maj, samma dag som EU-valet, hölls lokalvalen i Hamburg och delstatsval i Bremen. Förlusterna i alla dessa val bekräftade trenden att Socialdemokraterna fortsatt förlorat i opinionen. Den positiva trenden för die Grünen förstärktes genom dessa val och den 6 juni publicerades en opinionsmätning som chockade hela Tyskland och förmodligen många i andra länder: Die Grünen är största parti. Om det skulle hållas val till tyska Förbundsdagen idag skulle partiet die Grünen få 26 procent. Tvåan, det konservativa kristdemokratiska CDU, skulle få 25 procent medan tredje största parti skulle bli Alternativ für Deutschland med 13 procent. SPD skulle få 12, liberala FDP 8 och Linke 7 procent. Gruppen övriga hamnar på hela 9 procent i mätningen, men nu finns det så många stora småpartier att inget av dessa är i närheten av femprocentsspärren, en gräns som dock inte gällde i EU-valet, vilket medfört att Tyskland i EU-parlamentet representeras av ytterligare sju partier med ett eller två mandat, inklusive satirpartiet die Partei, medan NPD fick lämna EU.
Stadsdelsval i Hamburg gav Gröna 50 procent i ett valkretsområde
– Våra vildaste förväntningar överträffades, det är helt storartat, sade vice borgmästaren Katharina Fegebank (die Grünen) några dagar senare om valresultatet.
I Hamburg steg valdeltagandet, och många fler yngre väljare engagerade sig. En stor drageffekt anses faktiskt ”Fridays for future” ha haft. Genom Youtube och andra sociala medier väcktes och aktiverades unga väljare till att ta sig till vallokalerna och ”rösta grönt” i både EU-valet och de kommunala ”Bezirkvalen”.
Samtidigt som EU-valet den 26 maj hölls alltså ett slags kommunalt stadsdelsval i Hamburg. Hamburg är liksom Berlin och Bremen en egen delstat (formellt namn är Freie und Hansestadt Hamburg) som har eget parlament (Hamburgs Borgerskap kallas delstatsparlamentet) och dess regering Senaten som styrande organ, men regeringsordföranden tituleras Borgmästare istället för minister. Inom stadsstaten finns lokala kommunala beslutsorgan ”Bezirke” (distrikt på svenska) alltså lokala förvaltningsenheter underställda delstaten. Samma dag som EU-valet hölls fullmäktigeval i Hamburgs olika Bezirken, alltså geografiska stadsdelar som bestämmer de riktigt lokala angelägenheterna. I Bezirksvalkretsen Eimsbüttel Stadtteil Eimsbüttel, erhöll die Grüne exakt 50 procent av rösterna. I hela Bezirket Eimsbüttel gavs partiet 37 procent. I Hamburgs övriga sex Bezirke var trenden liknande, totalt i Hamburgs Bezirke fick die Grüne 31,3 procent, en ökning på 13,1 procentenheter sedan 2014. De stora partierna CDU och SPD förlorade kännbart och så övertydligt kännbart blev det också i EU-valet där Hamburg och delstaten Schleswig-Holstein omedelbart norr om staden gjorde de Gröna till absolut största parti. Men ännu kan inte den 42-åriga nyblivna tvillingmamman Katarina Fegebank och die Grünen ta över borgmästarposten, eftersom det i Hamburgs Borgerskap (delstatsparlamentet) är femåriga mandatperioder. 2020 är kommande val och tills dess gäller Socialdemokraterna som största parti medan det i de nyss valda Bezirken (distriktsfullmäktigen) är helt nya konstellationer med de Gröna som ett mycket stort parti medan Socialdemokraterna (SPD) genomlidit ett katastrofval som berövat dem dominansen lokalt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.