När Storbritanniens statsminister Theresa May meddelade sin avgång hade hon sett till att hon kunde stå värd för Donald Trumps statsbesök och delta i det storartade firandet av D-dagen för 75 år sedan. Storbritannien firade 75-årsminnet av Operation Overlord, eller D-dagen den 5 juni med internationella gäster i Portsmouth. Det var därifrån invasionsflottan avseglade inför storanfallet den 6 juni. I sitt tal i Portsmouth den 5 juni sade den nu 93-åriga brittiska drottningen Elisabeth att när de firade 60-årsminnet 2004 så antog hon att det då kunde varit sista gången. Under världskrigets sista år hade hon inom armén som 18-åring utbildat sig till lastbilschaufför och refererade till sina minnen och hur glada de var när Tyskland kapitulerade 1945. Drottning underströk att hennes generation är ett segt släkte och att hon var glad at kunna delta i firandet.
Överlevande soldater påpekade under firandet att de inte såg sig som hjältar, de hade endast mycket stor tur som överlevt, ansåg de. Det harmonierar med vad brittiska soldater ofta påpekat genom årtiondenas lopp, de gjorde sin plikt, men tvingades många gånger genast ifrågasätta för vilka mål de offrat sig när de såg resultatet av miljontals tyska och andra civila som flytt undan deras allierade Sovjetunionen. Vid D-dagsfiranden i Storbritannien och Frankrike gör de åldriga överlevarna sina framträdanden, men i övrigt håller de samma låga profil som de tyska regeringsrepresentanterna som är med. Förbundskansler Merkel höll ett tal i Portsmouth och sade ordagrant ”Att jag som tysk förbundskansler kan vara med här idag, att vi idag gemensamt kan arbeta för fred och frihet, det är en historiens gåva, väl värd att skydda och vårda”.
Det var nog det bästa som någon kunde säga när Frankrikes kontroversielle president Emmanuel Macron annars har skaffat sig problem i de tysk-franska relationerna. Kärnvapenmakternas högstämda tal hålls i våra dagar av presidenter och statsministrar som till skillnad från den engelska drottningen inte själva upplevt kriget. Den 6 juni i Normandie är något av varje fransk presidents huvudnummer, de ser sig också som segrare och Frankrikes storhet lyser starkt i närvaron av alla gästande, mäktiga länder.
Trump visade drottningen vem som har högst rang?
De brittiska kungligheterna, särskilt kvinnorna i sina stora, märkliga hattar, utgör en stor kontrast mot övriga D-dags-firande, det är påfallande tydligt att det är dagen då det forna imperiet vill visa makt och styrka man inte längre har. Om det är det Donald Trump ville understryka genom att bryta etiketten och beröringsförbudet gentemot drottningen, kan man undra, eller är han bara den vanlige plumpe Donald Trump? I år klappade han drottningen på ryggen, ett år tidigare skall han ha gått framför drottningen. Hur som helst, efter sitt tal på statsbanketten syns Donald Trump mycket riktigt lägga sin hand på drottningens rygg och klappa henne. Vänskapligt säkert, men helt emot etikettsreglerna – det är strängt förbjudet att beröra drottningen. Endast när hon själv räcker fram handen är man tillåten att hälsa i hand.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.