<strong>PYRAMIDERNA I GIZA</strong> strax utanför Kairo. Officiell historieskrivning anger deras (Cheops, Chefrens, Menkauras) och Sfinxens uppförande till cirka 2 500 år före Kristus, men på senare år har alltfler ifrågasatt detta och vissa menar att de byggdes för så länge sedan som drygt 10 000 år före Kristus. Till skillnad från andra pyramider och gravkammare har inga mumier eller hieroglyfer hittats i dem och vilken funktion de haft är än i dag okänt. Foto: Wiki

Egyptiska antikviteter under ständigt hot

Faraonernas skatter och byggnadsverk hotas av stölder och vandalism. De vakter och elektroniska system som ska skydda de arkeologiska föremålen undermineras av de usla personallönerna som gör att den som har pengar kan muta sig till det mesta. Bland annat har frimurarceremonier genomförts nattetid inne i Cheopspyramiden.
ALEISTER CROWLEY (1875-1947) var en brittisk ockultist och frimurare som utförde ockulta ritualer och övernattade i egyptiska pyramider. Han utvisades från Mussolinis Italien efter anklagelser om orgier och spädbarnsoffer. Crowleys skrifter anses ha inspirerat till modern religiös satanism. Nu utför frimurare återigen riter i pyramiderna, enligt larmrapporter från egyptiska myndigheter.
ALEISTER CROWLEY (1875-1947) var en brittisk ockultist och frimurare som utförde ockulta ritualer och övernattade i egyptiska pyramider. Han utvisades från Mussolinis Italien efter anklagelser om orgier och spädbarnsoffer. Crowleys skrifter anses ha inspirerat till modern religiös satanism. Nu utför frimurare återigen riter i pyramiderna, enligt larmrapporter från egyptiska myndigheter.

Ofullständiga säkerhetssystem hotar sedan länge antikvariska föremål, gravar och tempel i Egypten. Värst utsatt är Cheopspyramiden, det enda av världens sju underverk som överlevt till vår tid. Egyptiska media, till exempel Al-Monitor den 10 april, har uppmärksammat att vandalismen ökat, men Yousef Khalifa, som ansvarar för Antikvitetsministeriet, bedyrar, att allt görs för att skydda de faraoniska skatterna.

Så sent som i mars i år försågs Luxortemplet med elektroniskt säkerhetssystem. Cheopspyramiden tycks vara öppen nattetid för diverse besökare som kan muta sig in. Pengar är en ständig bristvara hos många egyptier i dag och genom att efter arbetstid visa generositet mot dem som kan betala rikligt, görs känsliga gravar och tempel tillgängliga för diverse ceremonier. Egyptisk lag förbjuder religiösa ritualer på arkeologiska platser, men ett ökat antal incidenter har nu också uppmärksammats i media. I mars i år hade frimurare en nattlig ceremoni inne i det som kallas Kungens kammare i Cheopspyramiden. Även turister tycks ha fritt fram lite varstans mot rejäla mutor. I Kungarnas dal i Luxor öppnas gravar även nattetid och där sover besökare, inte minst frimurare, som tror att de genom denna vistelse får spirituella krafter och möjlighet att kommunicera med den ”andra världen”.

Trots bevisade övergrepp förnekar Yousef Khalifa att de arkeologiska platserna inte skulle vara tillräckligt bevakade och försvarar sig med att kameror finns där de behövs och även mänskliga resurser som turistpolis och arkeologiskt utbildad polis. Men hur pålitliga är dessa ”mänskliga resurser”, illa betalda statsanställda som de är?

Ahmed Sheab, arkeolog och vice president i den förening som arbetar för skydd av arkeologiska platser, anklagar Khalifa för omfattande försummelser. Överallt där faraoniska föremål förvaras förekommer ständiga stölder, påpekar han. Dessutom har flera museer utsatts för terroristattacker, inte minst det internationellt berömda museet för islamisk konst i Kairo. Sheab berättar att 289 föremål saknas från arkeologiska museet i Assuan och frågar sig varför övervakningskamerorna inte visade tjuvarna.

Vidare påpekar Sheab att de övervakningskameror som finns i pyramiderna är för enkelt konstruerade och bland annat saknar infraröd belysning och fungerar alltså inte nattetid, då diverse seanser förekommit inne i pyramiden. Även det stora templet i Edfu, som förut alltid haft sina kraftiga portar stängda nattetid, har öppnats för frimurarnas riter.

Att gravar plundrats har man sedan länge känt till utan att vidta åtgärder. Nu har det gått så långt, att föremål från faraoniska gravar säljs på offentliga auktioner, framför allt i Tel Aviv. Så allvarlig är situationen att ansvariga arkeologer i Egypten nu kräver hårda straff för grav- och museiplundrare och för dem som medverkar till att pyramider och tempel öppnas nattetid.

Egyptiska antikvitetsministeriet erkänner inte några brister, men nu har även terrorattacker blivit ett hot mot arkeologiska platser och mot museer. Sedan Islamiska staten (IS) etablerat sig i Egypten och kallar Sinai för en provins till IS, har hoten mot Egyptens faraoniska platser ökat. Detta då IS har som mål att förstöra kulturskatter, vilket med framgång visats inte minst i Irak. Mindre känt är att IS, speciellt i sitt tidiga skede, finansierade sin verksamhet med att sälja just historiska artefakter på svarta marknaden, något Nya Tider skrivit om tidigare.

Den 18 mars i år angrep IS Bardo National Museum i Tunisien. 22 personer dödades och minst 50 skadades svårt, de flesta turister. Egypten lever nu farligt med sina historiska skatter.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.