Ofullständiga säkerhetssystem hotar sedan länge antikvariska föremål, gravar och tempel i Egypten. Värst utsatt är Cheopspyramiden, det enda av världens sju underverk som överlevt till vår tid. Egyptiska media, till exempel Al-Monitor den 10 april, har uppmärksammat att vandalismen ökat, men Yousef Khalifa, som ansvarar för Antikvitetsministeriet, bedyrar, att allt görs för att skydda de faraoniska skatterna.
Så sent som i mars i år försågs Luxortemplet med elektroniskt säkerhetssystem. Cheopspyramiden tycks vara öppen nattetid för diverse besökare som kan muta sig in. Pengar är en ständig bristvara hos många egyptier i dag och genom att efter arbetstid visa generositet mot dem som kan betala rikligt, görs känsliga gravar och tempel tillgängliga för diverse ceremonier. Egyptisk lag förbjuder religiösa ritualer på arkeologiska platser, men ett ökat antal incidenter har nu också uppmärksammats i media. I mars i år hade frimurare en nattlig ceremoni inne i det som kallas Kungens kammare i Cheopspyramiden. Även turister tycks ha fritt fram lite varstans mot rejäla mutor. I Kungarnas dal i Luxor öppnas gravar även nattetid och där sover besökare, inte minst frimurare, som tror att de genom denna vistelse får spirituella krafter och möjlighet att kommunicera med den ”andra världen”.
Trots bevisade övergrepp förnekar Yousef Khalifa att de arkeologiska platserna inte skulle vara tillräckligt bevakade och försvarar sig med att kameror finns där de behövs och även mänskliga resurser som turistpolis och arkeologiskt utbildad polis. Men hur pålitliga är dessa ”mänskliga resurser”, illa betalda statsanställda som de är?
Ahmed Sheab, arkeolog och vice president i den förening som arbetar för skydd av arkeologiska platser, anklagar Khalifa för omfattande försummelser. Överallt där faraoniska föremål förvaras förekommer ständiga stölder, påpekar han. Dessutom har flera museer utsatts för terroristattacker, inte minst det internationellt berömda museet för islamisk konst i Kairo. Sheab berättar att 289 föremål saknas från arkeologiska museet i Assuan och frågar sig varför övervakningskamerorna inte visade tjuvarna.
Vidare påpekar Sheab att de övervakningskameror som finns i pyramiderna är för enkelt konstruerade och bland annat saknar infraröd belysning och fungerar alltså inte nattetid, då diverse seanser förekommit inne i pyramiden. Även det stora templet i Edfu, som förut alltid haft sina kraftiga portar stängda nattetid, har öppnats för frimurarnas riter.
Att gravar plundrats har man sedan länge känt till utan att vidta åtgärder. Nu har det gått så långt, att föremål från faraoniska gravar säljs på offentliga auktioner, framför allt i Tel Aviv. Så allvarlig är situationen att ansvariga arkeologer i Egypten nu kräver hårda straff för grav- och museiplundrare och för dem som medverkar till att pyramider och tempel öppnas nattetid.
Egyptiska antikvitetsministeriet erkänner inte några brister, men nu har även terrorattacker blivit ett hot mot arkeologiska platser och mot museer. Sedan Islamiska staten (IS) etablerat sig i Egypten och kallar Sinai för en provins till IS, har hoten mot Egyptens faraoniska platser ökat. Detta då IS har som mål att förstöra kulturskatter, vilket med framgång visats inte minst i Irak. Mindre känt är att IS, speciellt i sitt tidiga skede, finansierade sin verksamhet med att sälja just historiska artefakter på svarta marknaden, något Nya Tider skrivit om tidigare.
Den 18 mars i år angrep IS Bardo National Museum i Tunisien. 22 personer dödades och minst 50 skadades svårt, de flesta turister. Egypten lever nu farligt med sina historiska skatter.