”det svenska hatet”. Från vänster: DN-profilen Niclas Orrenius, Expomedarbetaren Lisa Bjurwald och författaren Gellert Tamas. Diskussionen kretsade runt Tamas senaste bok Det svenska hatet som är den avslutande delen i en trilogi över det förändrade samhällsklimatet i Sverige från 1990-talet och framåt. Trilogin började med Lasermannen: en berättelse om Sverige (2002) och fortsatte med De apatiska (2009). Foto: Nya Tider

Ensidig bild av politiskt hat i författarsamtal– Kraftigt ifrågasatt av publiken på Kulturhuset

Lördagen den 3:e december hölls ett samtal med utgångspunkt i vänsterförfattaren Gellert Tamas nya bok Det svenska hatet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Andra vänsterorienterade debattörer som deltog i samtalet var den före detta Expomedarbetaren Lisa Bjurwald och DN-profilen Niclas Orrenius. Panelen talade i positiva termer om censur av sociala medier och inskränkningar av yttrandefriheten. Tidvis blev debatten förvirrad och panelens motiv ifrågasattes till slut av publiken.

Då Gellert Tamas planerade författarsamtal på Akademibokhandeln i Stockholm ställdes in av påstådda säkerhetsskäl – utan att något konkret hot förekommit, tog istället ForumDebatt på KulturhusetStadsteatern över evenemanget.

Censur och polisingripanden

Lisa Bjurwald hävdade att sociala medier utgjorde frontlinjen för den ”högerextrema propagandan”. Hon tog det ungerska partiet Jobbik som exempel, numera tredje störst i Ungern. Talesmän för partiet hade vid ett tillfälle konstaterat att de utan tillgången till internet inte skulle fått mer än en procent av rösterna.

Hon berättade vidare att hon varit på möte hos kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) angående spridningen av misshagliga åsikter på nätet, men att hon blivit missnöjd då passiviteten inför människors yttranden var för stor.
Tamas tog vid och menade att det kanske var tid att se över statsmaktens roll i att kontrollera vad som ska tillåtas bli yttrat. Han tog ett exempel från Tyskland i somras, där polisen gått in på flera så kallade ”hatsajters” redaktioner, beslagtagit all utrustning och gripit redaktörer och medarbetare.

– Om vi omsätter det här i svenska förhållanden så skulle polisen gå in på Avpixlats redaktion och ta med sig bland annat Kent Ekeroth till polisstationen. Jag säger inte att jag vill ha det så i Sverige, absolut inte, men jag tror det kan vara ett intressant exempel att ha en diskussion utifrån. Hur ska vi tolka yttrandefrihetsprincipen och hur och när ska myndigheter ingripa?

Niclas Orrenius kom in på att vissa ord var mer problematiska än andra i offentlig kommunikation, och argumenterade utifrån lagar som gällde på medeltiden.

– År 1570 så införde Sverige och Danmark förbud mot smädesskrifter mot varann, för då hade man krigat så jäkla mycket mot varann så man hade kommit på att de där skrifterna där man skriver att danskarna är dumma i huvudet och svenskarna inte är ett riktigt folk, de är krigsdrivande helt enkelt.

Sedan tog han upp skolmördaren Anton Lundin-Pettersson som ett talande exempel för hur fel ordval kan hetsa till våldsdåd.
– Han var ju också påverkad av ord!

Orrenius konstaterade att Lundin-Pettersson delat både Jimmie Åkessons och Hitlers tal på nätet, och att han därför var en del av den högerextrema nätrörelsen.

Orrenius berättade om en svår personlig period från förra året, som inträdde efter att han sökt upp den regimkritiska skribenten Julia Caesar för att avslöja hennes identitet för DN:s räkning. Då hade hoten mot honom och hans familj blivit så allvarliga, att han sett sig tvungen att ta familjen på utlandssemester. Här måste krafttag tas, menade han.

– Det är samtidigt så att vi bor i Sverige, ett av världens tryggaste och mest demokratiska länder. Om man inte ska kunna säga vad man vill här, alltså då får man ju växla upp från samhällets sida, sätta in fler resurser, men vi kan inte i ett land som Sverige backa.

Han fick medhåll av Lisa Bjurwald, som utbrast att han slog huvudet på spiken.
– Alltså vad kan samhället göra, hur passiva kan vi tolerera att polisen står?

Inte hat som hat

När det blivit dags för publikens frågestund visade det sig att många ansåg att panelen inte analyserat samtiden på ett trovärdigt sätt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.