Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like (Logik Förlag, 2017).
Historia är alltid någons historia. Historia är inte naturvetenskap. Distinkta händelser finns givetvis och kan beläggas, men deras betydelse kan ofta värderas väldigt olika. Inte minst är urvalet av händelser och förhållande väsentligt för vad läsaren ska uppfatta som viktigt om en historisk epok.
Goda historieberättare låtsas inte vara ”objektiva”, de är öppna med att de närmar sig ämnet som personer och redovisar gärna hur de personligen värderar det de beskriver. Det är ärligt och ger läsaren större möjlighet att förhålla sig vaken och kritisk. ”Idén om ’standardverket’ är missriktad. Någon ’officiell historik’ kan aldrig skrivas”, menar Svensson.
Detta är Sveriges historia enligt Lennart Svensson, en ”radikalt traditionell” historia.
”Detta är mitt folk, mitt land; Detta är historien om det traditionella Sverige i en tid när varje aspekt av detta förnekas av Makterna.”
Boken innehåller således ganska många reflektioner om betydelsen av olika historiska skeenden för det svenska folkets självförverkligande genom framväxten av en suverän nation, och hur denna strävan äventyrats vid olika tidpunkter. Boken förutsätter att läsaren redan har en ganska god förtrogenhet med historiska fakta. Många händelser skildras bara översiktligt, koncentrationen ligger på att diskutera omtvistade skeenden och ibland omvärdera deras betydelse.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.