Ett spännande år stundar

Ännu ett år har passerat och ett nytt börjar. Det förra var ett händelserikt sådant. Även om vi redan summerat det i ledaren i vårt förra nummer, skadar det inte att öppna år 2015 med ännu en liten tillbakablick.

Inrikespolitiskt dominerades det gångna året av Sverigedemokraternas framgångar, där partiet inte bara ökade kraftigt utan dessutom fick en vågmästarroll som man använde för att försöka pressa den socialdemokratiska regeringen till att sluta upp med sin odemokratiska utfrysning av partiet och var sjunde svensk väljare. Det gick förstås inte, och nu stundar nyval i mars.

Det verkligt intressanta är att vi nu kommer att få nyval efter nyval tills antingen väljarna eller någon av parterna ändrar sig. Att väljarna skulle svika SD för att de med kraft försöker driva igenom sin hjärtefråga, att minska invandringen från dagens extrema nivåer, förefaller osannolikt, och frågan blir alltså hur länge Alliansen och de rödgröna tänker låta denna absurda cirkus pågå innan man går med på att kompromissa om invandringen. Eller kommer man istället att bilda regering över blockgränserna och därmed visa väljarna att ingenting är viktigare för ”sjuklövern” än att så snabbt som möjligt ersätta det svenska folket med andra folkslag?

Hur som helst: Det nya året kommer säkerligen att bjuda på en och annan överraskning.

Som parentes sagt kom ett av de mest absurda inslagen i den absurda svenska samhällsdebatten från Henrik Schyffert, som precis efter SD:s rekordval kom med en ny briljant plan för att motarbeta partiet: Istället för att diskutera stora frågor som invandringen, ska man tvinga SD att diskutera vad han kallar ”riktig politik”, bland annat ”rondelltätheten i Bohuslän” och ”omorganisationen av norra Kalmars brandförsvar”. Man skulle alltså inte få diskutera viktiga frågor utan endast struntfrågor, enbart för att motverka SD. Nu ska det väl nämnas att Schyffert är komiker till vardags och att vi inte kan utesluta att han i hemlighet är sverigedemokrat och i själva verket försöker ”trolla” hela den politiska debatten, men i så fall har han misslyckats – den svenska samhällsdebatten är nämligen precis så här absurd.

I detta samhällsklimat och i synnerhet nu under den stundande valrörelsen spelar Nya Tider och andra alternativa medier en viktig roll. Det är vi som avslöjar mediernas lögner och vinklingar och ger röst åt dem som ”gammelmedia” försöker tysta. Flera gånger under året har vi skrivit om hur DN ljugit om invandringens kostnader, om extremvänsterns våld mot politiker, och mycket annat som sopas under mattan. För att nu inte nämna alla gånger som vi belyst nyheter ur ett annat och mer relevant perspektiv än vad ”gammelmedia” gör.

Ute i den stora världen dominerades årets nyhetshändelser av konflikten i Ukraina, som började med vad som tycktes vara – och till viss del också var – en folklig resning mot ett korrumperat samhällsklimat i allmänhet och den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj i synnerhet. I denna resning var de nationalistiska grupperna Svoboda och Högra Sektorn drivande, men man pratade mest om dem istället för med dem och det var svårt att få veta vad de egentligen stod för. Vi skickade vår viceredaktör Sanna Hill till Kiev för att ta reda på det, och hon kom tillbaka med egna intryck från Majdan och exklusiva intervjuer.

Snart visade det sig att revolutionen hade understötts av utländska krafter, framförallt USA som sedan 1991 pumpat in fem miljarder dollar i vad man kallade ”demokratisk utveckling” i Ukraina. Samtidigt med Majdan inleddes protester i motsatt riktning i östra Ukraina, protester som övergick i revolution efter att Janukovytj flytt landet. Samma västerländska massmedier som sagt att Janukovytj ”förlorat sin legitimitet” när kravallpolisen begick övervåld mot de beväpnade och våldsamma upprorsmakarna i Kiev, struntade nu i att man skickade stridsvagnar och attackflyg mot upprorsmakarna i öst och började istället hetsa mot Ryssland för att de stödde rebellerna.

Återigen ville vi själva se situationen från den andra sidan, och skickade Dan Malmqvist till flyktinglägren i Ryssland och till den belägrade staden Donetsk. Han kom tillbaka med starka egna upplevelser och intervjuer med flyktingarna själva.

Att kunna göra reportage av det här slaget är viktigt. För alternativa medier är det särskilt viktigt eftersom vi försöker täcka de delar av verkligheten som de stora massmedierna struntar i. Så vitt vi känner till är vi den enda svenska tidning förutom Aftonbladet som publicerat intervjuer med ukrainska nationalister, den enda svenska tidningen över huvud taget som besökt flyktinglägren i Ryssland, och den enda svenska tidning som publicerat en intervju med någon av separatistledarna i utbrytarrepublikerna DNR och LNR. Det sistnämnda var möjligt tack vare våra goda kontakter med den tyska tidskriften Zuerst, resten genom reportageresor som ”gammelmedia” trots sina mångdubbelt större resurser inte har gjort.

Vad resurser beträffar, är vi i redaktionen mycket spända inför årets sammanräkning som Tidningsstatistik ska göra. Vi har nu en bit över 3 000 prenumeranter, men för att nå nästa presstödsnivå måste vi ha haft ett genomsnitt på över 3 000 under 2014 – och det står klart att vi kommer att ligga precis på gränsen. Några enstaka prenumeranter kan göra skillnaden, precis som förra året då vi klarade den förra presstödsnivån med en (1) enda prenumerant till godo. Det kan göra skillnaden som ger oss möjlighet till fler och bättre reportage, drägligare löner och kanske även andra satsningar. Vi håller tummarna.

Inför det nya året vill vi också tacka våra trogna läsare som följt oss under det gångna året. Vi tar gärna emot era tips och förslag på hur vi ska kunna bli ännu bättre under det nya.

Gott Nytt År!

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Läs även:

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.