Frankrikes president Emanuel Macron möttes av kritik i EU-parlamentet efter hans order om att fransk militär deltog i luftangreppen mot Syrien. Foto: stillbild ZDF

Europeisk politik i ljuset av misstänkta giftmordsförsöket i Salisbury och raketanfallen mot Syrien

Nya Tiders Sophie Kielbowska ger en inblick i de politiska följdverkningarna i olika europeiska länder efter USA:s, Storbritanniens och Frankrikes robotattacker mot Syrien för snart två veckor sedan. Vi får bland annat en inblick en intressant intervju med Vladimir Putin i rysk TV.

Macron pläderade för gemensam försvarspolitik – protester i Athen

Frankrikes president Emanuel Macron talade i EU-parlamentet i Strasbourg tisdagen den 17 april. Hans plädering berörde ett bättre och konstruktivt samarbete mellan EU-länderna, ett gemensamt försvar och en gemensam flyktingpolitik. Frankrikes deltagande i anfallet mot Syrien renderade dock hårda ord från bland annat en grekisk ledamot. Den grekiska kritiken kan ses mot bakgrund av demonstrationer som hölls i Athen mot USA efter robotattackerna mot Syrien den 14 april. De upprörda demonstranterna försökte bland annat riva ner en bronsstaty av den amerikanske presidenten Harry S. Truman. Runt den amerikanska ambassaden ställdes polisbussar tätt efter varandra. Protesterna rapporterades bland annat i iransk television – inte utan visst korn av skadeglädje.

Men den häftigaste kritiken mot den franske presidenten gällde hans beslut att över huvud taget ingå i de tre angripande länderna, utan att först inhämta godkännande från det franska parlamentet. Och här brast det för president Macron:

– Som landets president är jag också högste befälhavare – ni skall inte lära mig demokrati!

Endast två dagar tidigare, söndagen den 15 april grillades Emanuel Macron i BFM TV av två franska toppjournalister, en av dem var den kände Jean-Jacques Bourdin. Syrieninsatsen var det inledande ämnet, och även här försvarade presidenten det av honom själv fattade beslutet genom att använda pronomenet vi. Detta bör inte uppfattas som att Macron börjar tala i ”pluralis majestatis” – likt forna tiders kungligheter – utan att beslutet fattades av flera personer inom hans närmaste stab. Den alltid mycket saklige och kunnige Bourdin tog upp problematiken om en bredare efterverkan i Mellanöstern och ställde därvid frågan:

– Tänker man på att Saudiarabien är ett sunniland och Iran shia? På denna fråga yttrade presidenten ett neutralt undvikande svar.

Macron till människor i de forna kolonierna: ”Stanna kvar!”

President Macron med hustru Brigitte reste nyligen runt i de tidigare franska kolonierna i Afrika med en uppmaning till framför allt unga människor. De uppmanades av den franska presidenten att stanna kvar i sina hemländer och skaffa sig utbildning på hemmaplan. Den ekonomiska hjälpen till länderna i fråga står däremot Frankrike och EU för, noterade han. Rörande möten mellan skolelever och Birgitte Macron, som uppenbarligen till fullo delar sin mans tankar visades från parets turné i västafrikanska Senegal, medan presidenten själv talade med politiker och universitetsstuderande.

En annan person kommer dock in i den franska politiska bilden. En vecka innan, söndagen den 8 april under bästa kvällssändningstid och i samma kanal, kommenterades Frankrikes interna problem av den numera pensionerade – men fortfarande aktive – 68-revolutionären och grundaren av rörelsen och senare partiet ”De gröna” – Daniel Cohn-Bendit. Denne instiftare och ledare för studentoroligheterna som utbröt i Paris 1968 och som ledde till att general Charles de Gaulle gömde sig på en fransk militärbas i Tyskland, är en politisk läxa för många alltför självständiga idealister inom den politiska världen.

Daniel Cohn-Bendit är sammanlänkad med en annan revolutionär nämligen Joseph Martin ”Joschka” Fischer som utan studentexamen lyckades bli Tysklands utrikesminister och vicekansler 1998. Innan deras fraktion Bündnis 90/Die Grünen blev en maktfaktor i den tyska riksdagen, sysslade de vänsterorienterade kamraterna med en ideologisk cocktail bestående av multikultur, antifascism, hedonism och emancipering.  ”Joschka” Fischers nära band till George Soros och hans Open Society Foundation är kända – de grundade 2007 efter amerikansk förebild ”European Council on Foreign Relations” (ECFR). Faktum som är kända i Tyskland.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

🟠 ANALYS: Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans aggressiva och motsägelsefulla utrikespolitik förbryllar många. Det högljudda tonläget mot USA och många av dess allierade samt samarbete med och vapenköp från Ryssland ger vid handen att Erdogan står Moskva nära. Men samtidigt stödjer Ankara jihadisterna i Syrien, som Damaskus och Moskva bekämpar. Även i det geopolitiskt alltmer betydelsefulla kriget i Libyen, som bara på ytan är ett inbördeskrig, står Ankara och Moskva mot varandra. Nya Tider utreder här vem Erdogan är allierad med, om någon, och vem den egentliga vinnaren är.

Läs även:

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

🟠 UTRIKES Under Coronapandemin blev läkemedlet ivermektin intressant som en alternativ behandling i breda grupper. Svaret från etablissemanget blev att ständigt förneka dess effektivitet och att beskriva det som ett avmaskningsmedel för hästar och i stället propagera för andra preparat med många biverkningar. Nyligen publicerades en ”ny” studie som vetenskapligt bekräftar läkemedlets effektivitet. Det intressanta är att den hemlighölls i tre år.

Diplomatiskt bråk mellan Spanien och Argentina

Diplomatiskt bråk mellan Spanien och Argentina

🟠 UTRIKES Argentinas regering blev upprörd i fredags efter att Spaniens transportminister Oscar Puente sagt att president Javier Milei ”intog substanser”. Det argentinska presidentkansliet svarade med en kommuniké som beskrev premiärminister Pedro Sánchez frus påstådda inblandning i ett fall av korruption som nästan ledde till hans avgång och insisterade på att Spanien i stället skulle fortsätta att fokusera på denna fråga.

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

🟠 UTRIKES Ryssland höjer nu tonläget. Inför västs fortsatta stöd till Ukraina med vapen som kan nå ryskt territorium och det man kallar ”krigiska uttalanden” tillkännagav Ryssland måndagen den 6 maj 2024 att man skulle hålla kärnvapenövningar nära Ukraina. Tillkännagivandet kom strax före Vladimir Putins installation för en femte mandatperiod som landets ledare, och som en följd av invasionen av Ukraina och hotet om att använda kärnvapen i händelse av västerländsk intervention. Vad gäller detta har Ryssland bekräftat sin avsikt att slå till mot ”brittiska mål” om de långdistansmissiler som landet har levererats till Ukraina någonsin når ryskt territorium.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.