Under lång tid har Facebook straffat sina användare om dessa delat vad man kallat ”fake news” och ”desinformation” som gjorde gällande att coronaviruset var skapat i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan. Man stödde sig på ”faktagranskare” med koppling till laboratoriet och kallade det för ”konspirationsteorier” när USA:s tidigare president Donald Trump tog upp det redan i 2020.
Men nu kommer Facebook inte längre att agera på inläggen som hävdar att viruset skapats eller släppts ut av människor efter att den amerikanska presidenten Joe Biden i onsdags beordrade amerikanska underrättelsetjänster att undersöka virusets ursprung. Undersökningen kommer efter att det klargjorts att man inte längre utesluter att viruset skulle vara skapat av Kina. Men trots detta kommer Facebook att fortsätta angripa avvikande åsikter än mer i framtiden säger jätteföretaget, som inte tillåter annat än den officiella bilden gällande Covid-19 pandemin och vaccinerna mot sjukdomen.
Backar gällande inlägg om virusets ursprung
Fram tills nyligen togs inlägg som användare på Facebook lagt upp bort om dessa antydde eller sade att coronaviruset som härjar över världen hade sitt ursprung i institutet för virologi i den kinesiska staden Wuhan. Grunden för åsikterna och teorierna om en artificiell källa för viruset kom redan under 2020 när den dåvarande Trumpadministrationen och amerikanska underrättelseorganisationer pekade på kopplingen mellan flera omständigheter som gjorde det klart möjligt att viruset kunde ha skapats, modifierats eller släppts ut medvetet eller genom bristande säkerhet från det laboratorium i Wuhan där man forskade på specifikt coronavirus.
Som ett led i vad man kallar ”kampen mot desinformation” valde Facebook och flera andra större sociala medier att censurera och motverka individer, företag och till och med erkända massmedier som gick emot den bild som förmedlades av vänsterliberaler och WHO gällande virusets ursprung, precis som man angrep inlägg av Donald Trump som man ogillade.
Bland de drabbade fanns till exempel den ansedda tidningen New York Post som senast den 23 februari i år fick se en av sina opinionstexter borttagna. I texten klargjorde Steven W.Mosher att USA inte kunde lita på Kinas bortförklaringar gällande virusets uppkomst och spridning och kunde rationellt peka på en mängd omständigheter till varför den officiella historien sannolikt inte stämmer. Detaljer som att de djur man påstår skulle ligga till grund för viruset, som fladdermöss, inte sålts på marknaden som officiellt anklagas för virusets spridning eller att det vid flera andra laboratorium förekommit omfattande illegal försäljning av testdjur till matmarknader – även sådana som använts vid virologiska experiment – och mycket mer togs upp i texten. Allt på ett rationellt vis och dessutom uppbackat med sanningsenliga påståenden. Det kunde dock inte accepteras av Facebook.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.