Gates Foundations anställda vill byta jobb

Melinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

Bill och Melinda Gates stiftelse började med måttliga målsättningar, att tillhandahålla internet till alla allmänna bibliotek i USA. Från den blygsamma starten är man nu en tung aktör i hälsosektorn i hela världen. Man distribuerar årligen 5 miljarder dollar i gåvor till 135 länder.

Under de senaste veckorna har många av de 1 600 anställda, oroliga för sin framtid i organisationen, börjat uppdatera sina CV, enligt två av källorna. Den inverkan parets skilsmässa kan ha på deras stiftelse är bara en av många händelser som har skickade chockvågor genom organisationen, som Warren Buffetts plötsliga avgång från styrelsen i juni och detaljer om Bill Gates relation med den dömde, och numera döde, sexualförbrytaren Jeffrey Epstein.

”Så många som arbetar på stiftelsen har gjort stora uppoffringar för det här som resultat”, säger en av de anställda. ”Nu undrar de varför de sade upp sig från sina jobb och tog sig hela vägen till Seattle.”

Stiftelsen har delat ut mer än 60 miljarder dollar i bidrag sedan starten 2000, inklusive nästan 6 miljarder dollar 2020, och anses av vissa vara världsledande i kampen mot infektionssjukdomar och fattigdom. Men den senaste tidens händelser har väckt frågor om huruvida stiftelsens uppdrag att förändra världen kan stå emot den skada på sitt rykte som orsakats av de mänskliga brister som dess skapare har uppvisat.

Stiftelseformen innebär att de 50 miljarder dollar som man förfogar över är ”låsta” i organisationen, och inte kommer att omfattas av skilsmässan enligt Megan Tompkins-Stange, professor vid University of Michigan. Däremot säger hon att det inte finns några hinder för att stiftelsen skulle kunna komma att ändra inriktning.

För några av de anställda började frustrationen över sin arbetsplats innan skilsmässan, efter månader av information om att Gates Foundation hade uppmanat vaccinforskare vid Oxford University att underteckna ett exklusivt avtal med AstraZeneca och därmed avstå från sina planer på att donera sin immateriella egendom och häva patentet som skyddar den.

Det är en återkommande kritik mot Bill Gates att han stenhårt skyddar patenträttigheter i alla lägen, och att framhärda med det mitt i en pandemi har intensifierat kritiken. En annan kontroversiell fråga gäller hur mycket makt ovalda personer ska tillåtas utöva enbart på grund av sin förmögenhet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.