Invällande anhöriga, konkurrerande gäng och skottlossning på akuten har blivit allt vanligare. Så har det dock inte alltid varit. När Sveriges radio för tio år sedan rapporterade om att vissa akutmottagningar började använda väktare under veckans alla dagar på grund av hot och våld, var det något utöver det vanliga.
– Inom alla akutsjukhus, inom framför allt länet, men även i storstäderna i Sverige ser jag nog att det här [väktare] i framtiden kommer bli en permanent lösning, i allra högst grad, sade Jesper Lindblom, säkerhetssamordnare på Norrtälje sjukhus, till SR då.
Och han visade sig få rätt. I dag har säkerhetsåtgärderna utökats med ett systematiserat samarbete och kontakt med polisen, olika typer av nedstängningar (lockdown) för att förhindra att obehöriga och hotfulla personer tar sig in, kroppskameror för väktare, överfallslarm och säkra flyktvägar för personal.
Våldet har blivit så vanligt att situationen blivit en viktig politisk fråga. I januari 2018 presentades resultaten från den av regeringen tillsatta ”blåljusutredningen”, där man föreslog höjda straff för personer som kastar sten och på andra sätt attackerar poliser, ambulanssjukvård och räddningstjänst vid insatser. Utredarna vill även föra in ett nytt brott, blåljussabotage, i brottsbalken. Lagrådet förbereder just nu en proposition som av allt att döma kommer att godkännas enhälligt av riksdagspartierna under året. Lagändringarna träder i så fall i kraft den 1 januari 2020.
Men för vårdpersonal som inte jobbar i blåljusverksamhet finns inget förslag om straffskärpningar. De två moderaterna Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län, och Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd, var snabbt ute och krävde att fler yrkesgrupper skulle omfattas av straffskärpningarna, förutom vårdpersonal även personal i kollektivtrafiken.
Förslaget kritiserades för att vara ett i raden av moderata utspel inför valet. Svenonius hade tidigare under året gått ut och krävt larmbågar på akuten som lösning på de tungt kriminella gängens framfart. Svenonius nekade till att utspelet skulle vara valfläsk:
– Säkerheten för medarbetarna i Stockholms läns landsting är otroligt viktiga för oss oavsett om det är valår eller inte, sade Irene Svenonius till Svenska Dagbladet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.