Sverige är närmast unikt. Förutom oss är det bara Kambodja, Tanzania och Vitryssland som inte stängt ned sina samhällen, samt eventuellt något land till. Alla andra har i varierande grad infört reserestriktioner, stängt affärer och restauranger och tvingat folk att hålla sig hemma.
Vissa av åtgärderna är extrema och till och med kontraproduktiva ur smittskyddssynpunkt. Varför ska man inte få promenera ensam i skogen eller bada på sin egen privata strand, vilket vissa länder förbjudit? I stället har vi sett restriktionerna orsaka stora ansamlingar av människor som stoppas i kontroller i kollektivtrafiken eller på vägar – knappast bra för att hindra smittan från att spridas.
Allt fler börjar nu undra vad som egentligen är syftet och pekar på att nedstängningen av samhället får omfattande konsekvenser – inte bara för länders ekonomier utan också för deras befolkningars hälsa. Den psykiska ohälsan ökar när människor månad efter månad hålls inlåsta i sina hem. Det har redan rapporterats om fler självmord, inte bara på grund av att familjeföretag går i kras, utan också för att människor inte klarar att vara isolerade så länge.
Att inte kunna vara ute i solen och friska luften är även dåligt för immunförsvaret. Också om människor fick bada i havet hade varit bra för hälsan. När barnen kommer att få börja gå i skolan igen kommer andra sjukdomar troligen att slå till hårt.
Nya Tider följer noga vad som sker i olika länder och kan konstatera att man på flera håll infört en fempunktsplan för att lätta på restriktionerna. Så här ser det ut i Belgien, flera andra länder i Europa har i princip samma plan.
Fas 1. 18 maj Utomhusarbetare tillåts återvända till jobbet. Upp till fyra personer får träffas och till exempel spela golf. Vissa affärer och verkstäder får öppna. Det blir tillåtet att få gå till stranden och vandra i skogen.
Fas 2. 8 juni Man kommer att få färdas upp till 20 kilometer från sitt hem. Upp till fyra personer får besöka en annan bostad en kort tid. Personer som kan arbeta avskilt kan återvända till sina jobb. Mindre butiker får öppna om de kan hålla social distansering. Utomhussport får utövas, men inga matcher.
Fas 3. 29 juni Dagis för barn till personer med samhällsviktiga jobb öppnar. Företag där anställda har lite kontakt med varandra får återuppta verksamhet. Lekplatser får användas. Kaféer och restauranger får öppna med social distansering.
Fas 4. 20 juli Man får resa utanför sin region. Större besök hemma får göras. Dagis öppnar för alla barn. Alla arbetare får återgå till sina jobb. Frisörsalonger, museer, simhallar och hotell exklusive baren får öppna.
Fas 5. 10 augusti Alla utom de största sammankomsterna tillåts. Skolor öppnar. Det blir tillåtet att komma som besökande till sjukhus. Biografer, gym och inomhus köpcentra öppnar.
Alla dessa lättnader är villkorade med att antalet fall i Covid-19 inte ökar – och det kommer de sannolikt att göra när folk börjar träffa varandra igen. Observera att Fas 5 infaller då vi i princip har nått hösten och en andra våg av Covid-19 kan förmodas.
I Storbritannien sade deras statsepidemiolog Chris Whitty rakt ut att åtgärder för social distansering kan behållas till årets slut om inget vaccin tagits fram till dess. Enligt honom finns bara två möjliga vägar ut från nedstängningen av samhället: vaccin eller läkemedel. Men vaccin kommer att dröja minst ett år, sannolikt mer än 18 månader att ta fram, om det över huvud taget går. Ska världens folk då vara instängda för evigt?
En skrämmande aspekt är att det är precis vad fler och fler politiker nu säger. Man kallar det för ”Det nya normala”, det vill säga en ny verklighet där befolkningen lever under omfattande restriktioner och övervakning. Det är synnerligen skrämmande och oroväckande. Vi minns hur de ”temporära” åtgärderna efter terrordåden den 11 september 2001 blev bestående. Övervakningen kom för att stanna. Nu sker allt i hälsans namn, fast i mycket mer omfattande skala.
Tidigare generationer har kämpat och dött för att erövra och behålla sin frihet. Det är värt att tänka på innan vi lättvindligt ger upp dessa friheter igen.