Det började i Sigtuna omkring år 1000 när den lilla Ingegerd såg dagens ljus. Hennes föräldrar var drottning Estrid och kung Olof Eriksson Skötkonung. Från Sigtuna kungsgård skötte kungen sina uppgifter och det var i Sigtuna som Olof Skötkonung år 995 lät starta Sveriges första myntprägling.
Ingegerd visade redan som liten att hon hade en stark vilja och handlingskraft. Det var vanligt att kungabarn under vikingatiden skickades bort till släktingar för att uppfostras. Ingegerds mor Estrid var en slavisk furstedotter, och därför fick Ingegerds bror Jakob växa upp tillsammans med moderns släktingar vid den södra Östersjökusten.
Ingegerd hade också en halvsyster som hette Astrid. Hon uppfostrades hos Västgötahövdingen Egil. Ingegerd stannade kvar i föräldrahemmet och fick sin uppfostran där. Kung Olof omgav sig med kristna präster och missionärer, och vi kan utgå ifrån att Ingegerd fick en god undervisning i den kristna läran.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.