<strong>DELMI</strong>, Delegationen för migrationsstudier, presenterade sitt resultat på ett seminarium i Rosenbad den 13 oktober.

Invandringskritiska partier skapar ej främlingsfientlighet

Den nya myndigheten Delegationen för migrationsstudier (Delmi) har nyligen offentliggjort en rapport som kommer till den oväntade slutsatsen att ”radikala högerpartier” inte påverkat attityder till invandring, varken positivt eller negativ. Undersökningen omfattar 16 europeiska länder under perioden 2002-2012.

Delegationen för migrationsstudier (Delmi), som leds av Joakim Palme och som är en del av Justitiedepartementet och Statens Offentliga Utredningar, har i oktober 2014 publicerat en första rapport med titeln Radikala högerpartier och attityder till invandring i Europa (Rapport 2014:1). Författare är Mikael Hjerm och Andrea Bohman, båda vid Umeå universitet.

Delmis första rapport utgår från det faktum att så kallade ”radikala högerpartier” (RHP) har nått stora valframgångar under det senaste decenniet i flera europeiska länder. I rapporten undersöks om framgångarna för sådana partier i 16 länder under perioden 2002-2012 påverkat attityderna till invandring och invandrare. Slutsatsen är att så inte är fallet. Därmed motsägs de ofta upprepade alarmistiska antagandena som påstår att ”fascism och främlingsfientlighet ökar”.

– Vår studie visar att attityderna inte blir mer negativa till följd av närvaron av högerpopulistiska partier i parlamenten. De lyckas heller inte påverka migrationspolitiken i sina respektive länder, om de inte bjuds in till regeringssamarbeten, säger Andrea Bohman, till SVT.

Teoretisk utgångspunkt för undersökningen var antagandet att fler röster på RHP samt ökad uppmärksamhet och negativa nyheter kring invandringsfrågor leder till ett ökat motstånd mot invandring. Vidare antogs att invandringsmotståndet blivit starkare kopplat till invandrares etnicitet och att attityderna till invandring blivit mer polariserade. Även dessa två frågor undersöktes med likaledes negativt resultat.

Forskningsresultaten var överraskande, de gick ”stick i stäv med såväl många människors etablerade uppfattningar, den massmediala bilden och det förväntade teoretiska utfallet”. Man såg sig därför föranledda att göra ytterligare forskningar för att få resultatet bekräftat.

De extra undersökningar som Hjerm och Bohman genomförde ledde till att deras resultat bekräftades. För att gardera sig mot för vittgående tolkningar av resultatet radade man upp ett antal förbehåll. Man menar att resultatet inte får tolkas som att RHP inte hade något inflytande alls på kopplingen mellan attityd och handlingar. En annan begränsning är att resultatet gäller perioden 2002-2012, och man menar att det inte säger något om vad som kan komma att hända i framtiden. Man understryker också att man inte påstår att RHP saknar betydelse för attityderna till invandring, trots att man just visat att det statistiskt sett saknades ett sådant samband. Man lägger också in brasklappen att ingen vet vad som hade hänt om RHP ej funnits.

Trots förbehållen har rapporten redan skördat kritik. En del invandringslobbyister har kallat forskningsresultatet för ”farligt”, eftersom det riskerar att försvaga vänsterns kamp mot vad de ser som det onda. Tidigare opinionsmätningar bekräftar dock att motståndet mot invandring gradvis minskat i Europa över tid, trots framväxten av RHP. Ett exempel är professor Marie Demkers forskning vid SOM-institutet i Göteborg, som också motsäger att ”fascism och främlingsfientlighet ökar”. En tänkbar förklaring är att RHP attraherat väljare som innehaft invandringskritiska åsikter sedan tidigare.

Hittills har flera undersökningar arbetat med frågan om orsaker till RHP:s framgångar, men bara få forskningsprojekt har intresserat sig för konsekvenserna av att RHP kommit in i parlamenten. Delmis uppdrag är att ”fördjupa debatten, förmedla kunskaper om migration och föra ut resultat av ny forskning på området”.

De högerradikala partierna i forskningen

I samband med publicerandet av rapporten hade statsvetarna Ann-Cathrine Jungar och Jonas Hinnfors inkallats till presentationstillfället och diskuterade bland annat hur dessa på senare år så framgångsrika partier skall betecknas.

I olika länder är de radikala högerpartierna tämligen olikartade till sin karaktär och deras bakgrund skiftar. Jungar skiljer mellan sådana RHP som har agrar bakgrund (till exempel Sannfinländarna) respektive populistisk bakgrund, och sådana som har bakgrund i olika nationalistiska rörelser. Ibland kan alla tre elementen finnas med. Två partier i Europa bildar undantag: Jobbik i Ungern och Gyllene gryning i Grekland, som båda allmänt bland statsvetare anses ha neonazistiska drag. Norska framstegspartiet betraktar Jungar som en hybrid mellan RHP och mer traditionella konservativa partier.

Jungar tillbakavisade att det ifråga om RHP handlar om ”enfrågepartier”: vid sidan av invandringen är de EU-kritiska. Hinnfors tillfogade att de också vill slå vakt om välfärdsstaten. De breddar sig dessutom allt mer politiskt.

Det är känt från annan forskning att olika kritiska invändningar mot vad som ses som alltför stor invandring mobiliserar olika mycket. Hjerm påpekade att påståenden om att välfärdsstaten far illa, och att invandrare ”tar jobben”, har liten förmåga att påverka och mobilisera människor. De flesta bryr sig inte av den anledningen. Utsagor om hot mot kultur, demokrati och jämställdhet lyssnar man mer på. Hjerms redovisning saknade dock betydelsen av faktorer som hotet om terrorism, till exempel genom återvändande jihad-krigare, eller frågan om etniskt bevarande.

Beträffande orsakerna till uppkomsten av RHP och deras framgångar finns inga enkla förklaringar. Forskningsresultaten tyder på att de inte har blivit invalda i parlamenten för att ”främlingsfientligheten” har ökat. Troligen handlar det om flera samverkande orsaker. En av dessa är de omfattande förändringar som stor invandring medför. Andra menar att det med tiden har blivit för liten skillnad mellan traditionella höger- och vänsterpartier.  Ytterlighetspartier uppstår och växer ofta när det är ”trångt i mitten”. Samtidigt har man iakttagit en tendens hos de nyare partierna att söka sig mot mitten.

Ett vanligt sätt att förklara RHP är att hävda att fokus i debatten och det politiska intresset flyttas från den socio-ekonomiska dimensionen av politiken, alltså fördelningspolitiken, till frågor om identitet och kulturella förhållanden genom den agenda som RHP för fram.

Enligt Jungar har RHP stärkt sina organisationer. Förr var denna typ av partier svagt organiserade och därför ofta beroende av en karismatisk ledare. Numera är man betydligt mer välorganiserade och avsätter stora resurser för att kommunicera sitt budskap. RHP har stegvis normaliserats. De har uppenbarligen kommit för att stanna.

Som statsvetare ser Ann-Cathrine Jungar sidor hos RHP som är positiva för ett demokratiskt statsväsende. Partierna har förbättrat sitt utbud till väljarna. De är främjande för demokratins funktionssätt genom att de lyfter en del frågor såsom invandringen och EU. De mobiliserar väljare som annars inte hade röstat. Genom att de finns till som en möjlighet att rösta på förbättrar de väljarkårens representation i parlamentet. RHP är alltså inte bara ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, utan kan även fungera som ett korrektiv, menar hon.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

🟠 EKONOMI SCB har presenterat en fortsatt nedgång i inflationen för mars och Riksbanken öppnar för räntesänkningar under första halvåret 2024. Kraven på sänkt styrränta från de ekonomiska opinionsbildarna har blivit allt mer pådrivande. Samtidigt fortsätter BNP att sjunka och arbetslösheten att vara ett orosmoln, även om de flesta verkar titta bort från den problematiken just nu. I denna kontext lade finansministern den 15 april fram regeringens ekonomiska vårproposition. En budget som riktas in på fortsatt inflationsbekämpning och att öka incitamenten för arbete, men också en strategi för tillväxt och åtgärder mot den kriminella expansionen.

Minnen av merovingerna

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

🟠 Ville följa lagen och ställde krav för att bevilja bidrag – då fick hon utskällning av chefen Maria Rennerstam arbetade i flera år på ett stort antal kommunala socialkontor, som handläggare för försörjningsstöd. Det hon fick se var ett välfärdssystem som utnyttjas maximalt: ibland snillrikt i form av förfalskade läkarintyg och felaktig information till myndigheterna, andra gånger i form av förtäckta hot och utpressning. ”Om jag hade 60 klienter så var det tio som var svenskar”, berättar hon för Nya Tider. När Maria valde att ställa krav på bidragstagarna om att aktivera sig, i enlighet med lagens bestämmelser, fick hon en tillsägelse av sin chef och blev till slut också tvingad att lämna jobbet. Nu skildrar hon sin väg in i, och ut ur, svensk socialtjänst i form av sin bok En socialsekreterares bekännelser.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.