SVART DOMEDAGSFLAGGA hissades den 18 oktober över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, i Khorasan-provinsen i nord­östra Iran. Den kallar alla shiamuslimer och i förlängningen alla muslimer till krig. Dess betydelse kan inte överskattas. Till höger bild på den historiska delen av Jerusalem. Foton: X
SVART DOMEDAGSFLAGGA hissades den 18 oktober över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, i Khorasan-provinsen i nord­östra Iran. Den kallar alla shiamuslimer och i förlängningen alla muslimer till krig. Dess betydelse kan inte överskattas. Till höger bild på den historiska delen av Jerusalem. Foton: X

Iran hissar svart domedagsflagga – kallar muslimer till heligt krig

LEDARE
Israels bombning av Gazas enda kristna sjukhus, Ahli Baptist Hospital, som dödade nästan 500 palestinier har skapat ett raseri som genljudit över hela världen. Miljontals människor tog till gatorna i alla världsdelar. I arabvärlden har så massiva protester inte skådat sedan den Arabiska våren 2011. Israel har redan förklarat krig, Iran och flera arabländer har kommit med krigshot och dragit linjer i sanden som dock Israel inte lär stanna för. Kärnvapenmakterna USA, Ryssland och Kina har höjt beredskapen och skickar flottstyrkor till Medelhavet. Världen har aldrig varit närmare världskrig. Då hissar Iran domedagsflaggan …

Israels sjukhusbombning kvällen den 17 oktober har fördömts av företrädare för kristna, muslimer, judar som inte är sionister och alla andra existerande religioner. Att bomba ett sjukhus fullt med människor som skadats av och flytt från just flygbombningar är ett krigsbrott så grovt att det kan ses som ett brott mot mänskligheten. Bland de över 800 dödade och skadade finns många läkare och sjuksköterskor. De sover ofta på arbetsplatsen, då de inte hinner med alla nästan 14 000 skadade i Gaza. De ska inte bara lindra det enorma fysiska lidandet, utan även det psykiska. Bilderna från Gaza är i mycket olidliga och svåra att se, då det inte sällan handlar om barn i svår chock som traumatiseras för livet.

Läkare utan gränser (MSF) har slagit larm om de mycket svåra förhållandena på sjukhusen sedan Israel, i strid med internationell lag, stängt av el, vatten och leveranser av förnödenheter. MSF berättade den 21 oktober för nyhetsbyrån AP: ”Vi har brist på allt, och vi har att göra med mycket komplexa operationer”. De pekar främst på brist på bedövnings­medel, sängplatser samt el till utrustning och belysning. De tvingas ibland genomföra mycket smärtsamma ingrepp utan bedövningsmedel i skenet av ficklampor. En 51-årig ortoped och kirurg sammanfattar läget till nyhetsbolaget NBC med en enda blodisande mening:

”Det enda som är värre än skriken från en patient som genomgår operation utan tillräckligt med bedövning är de skräckslagna ansiktena på dem som väntar på sin tur.”

MSF skrädde inte orden efter Israels bombning av sjukhuset, som de beskrev som ”absolut oacceptabelt” och ”en massaker” på ”patienter under behandling” och ”fördrivna Gazabor”.

Även Internationella Röda Korsets kommitté (ICRC) fördömde attacken i hårda ordalag. ICRC betonade att sjukhus måste skyddas enligt internationell humanitär lag, och skrev på X att ”ingen patient ska behöva dödas i en sjukhussäng. Inga läkare ska förlora sina liv medan de försöker rädda andra”.

Medan nyhetsrapporteringen om det israeliska krigsbrottet var nedtonad i västmedia, ofta kallade man det inte ens ett krigsbrott, chockades övriga världen och i den muslimska världen blev reaktionen direkt våldsam. Statschefer och ministrar uttalade allt från fördömande till krigshot (se denna veckas analys). Miljontals människor tog till gatorna i massiva protester. De krävde omedelbart stopp på Israels ”terrorbombningar” och hävandet av blockaden mot Gaza. Jordanier krävde vapen så ”folket i miljoner kunde marschera till Jerusalem”, egypter och andra bad sina regeringar och libanesiska Hizbollah att omedelbart gå i krig med Israel. Liknande tongångar hördes i parlamenten där pakistanska lagstiftare krävt att kärnvapen används mot Israel.
– Pakistans kärnvapen är inga skylt­objekt, jag kräver av regeringen att vi använder våra kärnvapenrobotar som avskräckning och varnar israelerna att om de inte slutar bomba Gaza kommer de att utplånas från jordens yta, sade parlamentsledamoten Sarwat Fatima.

Inte oväntat var reaktionen allra starkast i Iran, där gigantiska folkmassor skanderade ”Död åt Israel”. Teherans utrikesminister Amir Abdollahian sa i en intervju med Ofogh TV att om vapenstillestånd inte införs så tvingas Iran öppna en andra front mot Israel. Iranska specialstyrkor är redan på plats i södra Libanon och Syrien där tiotusentals soldater ur Iranstödda miliser, inte minst libanesiska Hizbollah, kraftsamlat och väntar på anfallsorder.

Ett mycket dåligt omen var att Iran hissade den fruktade svarta ”Domedagsflaggan” över Imam Reza-helgedomen, som är världens största moské, för att kalla alla muslimer till krig.

Västmedias så kallade Fact-checkers var snabbt ute och förklarade att det var falskt, att flaggan hissades varje år och bara symboliserade sorg. Vi kan dock avslöja att de, som i princip alltid, har fel. Det stämmer att den svarta flaggan symboliserar sorg, något många känner efter Israels illdåd mot det kristna sjukhuset i Gaza, och att den hissas årligen vid en sorgehögtid som heter Muharram, vilket är den första månaden i det muslimska kalenderåret. I år inföll nyårsdagen den 19 juli, då den islamiska kalendern gick från år 1444 till 1445. Sorgehögtiden pågick i tio dagar till den 29 juli, årsdagen då imamen Hussein, Mohammeds barnbarn, led martyrdöden år 680 i slaget vid Karbala.

Nu hissades dock flaggan på morgonen den 18 oktober, efter Israels attack på sjukhuset i Gaza kvällen innan – och det är första gången någonsin som flaggan hissas utanför Muharram.
Flera Hadither, heliga skrifter som beskriver profeten Muhammeds liv i form av hans yttranden och handlingar, är tydliga med betydelsen av den svarta flaggan. Vi kan titta på ”Nuaim Ibn Hammad i Kitab Al-Fitan”, där vi kan läsa:

”Svarta flaggor kommer att dyka upp från Khorasan tills folket (under ledning av denna flagga) kommer att binda sina hästar till olivträden mellan Bait-e-Lahya och Harasta.”

Det sista är namn på platser i Jerusalem, och nu har den svarta flaggan höjts över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, som ligger just i Khorasan-provinsen. Det är således en tydlig kallelse till heligt krig och intagande av Jerusalem. Men det är mer än så. I hadithen ”Abd al-‘Alim i al-Mahdi al-Muntazar” kan vi läsa:

”När de svarta flaggorna kommer från Khorasan gå till dem, även om du måste krypa på snö, för bland dem finns Khalifa från Allah, Mahdi.”

Mahdi är den siste ledaren för muslimerna som spås komma inför domedagen och jordens undergång, vilket känns något olustigt med tanke på allt som sker i världen nu. Irans symboliska handling ska inte underskattas, då det finns ett gott skäl till ordspråket ”Tron kan försätta berg”.

Inget tyder på att Israel backar från sina planer att gå in med sin armé i Gaza, något som Iran och libanesiska Hizbollah gjort klart kommer att leda till att de tvingas förklara krig mot Israel – något som USA i sin tur gjort klart kommer dra in dem i kriget.

Tel Aviv verkar också ha planer på att fördriva palestinierna från Gaza, vilket flera arabländer förklarat som oacceptabelt och sagt att det kommer att leda till att de förklarar krig mot Israel. Medan dessa ord skrivs har redan en stor amerikansk flottstyrka med två hangarfartyg och ett attackhangarfartyg med en mängd eskortfartyg samlats i östra Medelhavet. Ryssland har skickat ubåtar till Medelhavet och höjt beredskapen vid sina flott- och flygbaser i Syrien. President Vladimir Putin gjorde klart för USA att den amerikanska flottstyrkan befinner sig inom räckvidden för Rysslands hypersoniska robotar, samtidigt som han beordrade dygnet-runt patrullering med Mig-31 stridsflygplan bärande dessa kärnvapenkapabla robotar. De flyger nu nonstop över Svarta havet för att kunna nå den amerikanska slagstyrkan i Medelhavet alla tider på dygnet. En betydande kinesisk flottstyrka med modern utrustning, bland annat för detektering av smygflygplan, har också avseglat i all hast och är nu på väg mot Mellanöstern.

Vi kan tyvärr konstatera att vi med stor sannolikhet står inför ett regionalt storkrig med potential att utvecklas till världskrig, med konsekvenser som ord näppeligen räcker för att beskriva.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

HISTORISKT TOPPMÖTE I SAUDIARABIEN. Statscheferna i Islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades i Riyadh den 11 november. Nyckelspelarna är värden Saudiarabiens kronprins MbS (mitten), Egyptens president al-Sisi (gul ring) med stark militär och gräns mot Gaza, Turkiets president Erdogan (vit ring) med en av Natos starkaste militärer, Irans president Raisi (grön ring) med mycket stark militär och många miliser i regionen, samt Syriens president Assad som är den ende arabledaren som kompromisslöst kräver palestiniernas rätt. Assad lyckades mot alla odds hålla stånd i den nu över decennielånga attacken på Syrien av en ohelig allians av västmakter, Israel, Gulfstater och olika islamistiska grupper inklusive terrororganisationerna ISIS och al-Qaida/al-Nusra/HTS (många namnbyten för att förvirra västopinionen). På hedersplats bredvid MbS står Jordaniens kung Abdullah II – näst högst i rang, men anses vara en knähund till Israel och USA – och den maktlösa palestinske ”presidenten” Mahmoud Abbas. Foto: Iranian Presidency

Unikt toppmöte lägger grunden för katastrof

🟠 LEDARE Den muslimska världens ledare samlades till ett akutmöte i Saudiarabien. Även Syriens och Irans presidenter hade bjudits in. Trots många bombastiska ord kunde man inte enas om något ultimatum mot Israel eller USA, vilket kommer att göra den muslimska opinionen förbittrad. Nya Tider utrikesredaktör Christer Ericsson analyserar hur mötet kommer att påverka regionen och världen.

Läs även:

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mångtydiga huvudbonaden

🟠 HISTORIA Hatten har länge varit en del av klädedräktens långa historia. Den har använts för att skydda huvudet mot regn, kyla, vind och stark sol, men det har inte alltid varit dess enda funktion. Den har även fungerat som statusmarkör samt som ett sätt att uttrycka en viss ståndpunkt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.