SVART DOMEDAGSFLAGGA hissades den 18 oktober över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, i Khorasan-provinsen i nord­östra Iran. Den kallar alla shiamuslimer och i förlängningen alla muslimer till krig. Dess betydelse kan inte överskattas. Till höger bild på den historiska delen av Jerusalem. Foton: X
SVART DOMEDAGSFLAGGA hissades den 18 oktober över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, i Khorasan-provinsen i nord­östra Iran. Den kallar alla shiamuslimer och i förlängningen alla muslimer till krig. Dess betydelse kan inte överskattas. Till höger bild på den historiska delen av Jerusalem. Foton: X

Iran hissar svart domedagsflagga – kallar muslimer till heligt krig

LEDARE
Israels bombning av Gazas enda kristna sjukhus, Ahli Baptist Hospital, som dödade nästan 500 palestinier har skapat ett raseri som genljudit över hela världen. Miljontals människor tog till gatorna i alla världsdelar. I arabvärlden har så massiva protester inte skådat sedan den Arabiska våren 2011. Israel har redan förklarat krig, Iran och flera arabländer har kommit med krigshot och dragit linjer i sanden som dock Israel inte lär stanna för. Kärnvapenmakterna USA, Ryssland och Kina har höjt beredskapen och skickar flottstyrkor till Medelhavet. Världen har aldrig varit närmare världskrig. Då hissar Iran domedagsflaggan …

Israels sjukhusbombning kvällen den 17 oktober har fördömts av företrädare för kristna, muslimer, judar som inte är sionister och alla andra existerande religioner. Att bomba ett sjukhus fullt med människor som skadats av och flytt från just flygbombningar är ett krigsbrott så grovt att det kan ses som ett brott mot mänskligheten. Bland de över 800 dödade och skadade finns många läkare och sjuksköterskor. De sover ofta på arbetsplatsen, då de inte hinner med alla nästan 14 000 skadade i Gaza. De ska inte bara lindra det enorma fysiska lidandet, utan även det psykiska. Bilderna från Gaza är i mycket olidliga och svåra att se, då det inte sällan handlar om barn i svår chock som traumatiseras för livet.

Läkare utan gränser (MSF) har slagit larm om de mycket svåra förhållandena på sjukhusen sedan Israel, i strid med internationell lag, stängt av el, vatten och leveranser av förnödenheter. MSF berättade den 21 oktober för nyhetsbyrån AP: ”Vi har brist på allt, och vi har att göra med mycket komplexa operationer”. De pekar främst på brist på bedövnings­medel, sängplatser samt el till utrustning och belysning. De tvingas ibland genomföra mycket smärtsamma ingrepp utan bedövningsmedel i skenet av ficklampor. En 51-årig ortoped och kirurg sammanfattar läget till nyhetsbolaget NBC med en enda blodisande mening:

”Det enda som är värre än skriken från en patient som genomgår operation utan tillräckligt med bedövning är de skräckslagna ansiktena på dem som väntar på sin tur.”

MSF skrädde inte orden efter Israels bombning av sjukhuset, som de beskrev som ”absolut oacceptabelt” och ”en massaker” på ”patienter under behandling” och ”fördrivna Gazabor”.

Även Internationella Röda Korsets kommitté (ICRC) fördömde attacken i hårda ordalag. ICRC betonade att sjukhus måste skyddas enligt internationell humanitär lag, och skrev på X att ”ingen patient ska behöva dödas i en sjukhussäng. Inga läkare ska förlora sina liv medan de försöker rädda andra”.

Medan nyhetsrapporteringen om det israeliska krigsbrottet var nedtonad i västmedia, ofta kallade man det inte ens ett krigsbrott, chockades övriga världen och i den muslimska världen blev reaktionen direkt våldsam. Statschefer och ministrar uttalade allt från fördömande till krigshot (se denna veckas analys). Miljontals människor tog till gatorna i massiva protester. De krävde omedelbart stopp på Israels ”terrorbombningar” och hävandet av blockaden mot Gaza. Jordanier krävde vapen så ”folket i miljoner kunde marschera till Jerusalem”, egypter och andra bad sina regeringar och libanesiska Hizbollah att omedelbart gå i krig med Israel. Liknande tongångar hördes i parlamenten där pakistanska lagstiftare krävt att kärnvapen används mot Israel.
– Pakistans kärnvapen är inga skylt­objekt, jag kräver av regeringen att vi använder våra kärnvapenrobotar som avskräckning och varnar israelerna att om de inte slutar bomba Gaza kommer de att utplånas från jordens yta, sade parlamentsledamoten Sarwat Fatima.

Inte oväntat var reaktionen allra starkast i Iran, där gigantiska folkmassor skanderade ”Död åt Israel”. Teherans utrikesminister Amir Abdollahian sa i en intervju med Ofogh TV att om vapenstillestånd inte införs så tvingas Iran öppna en andra front mot Israel. Iranska specialstyrkor är redan på plats i södra Libanon och Syrien där tiotusentals soldater ur Iranstödda miliser, inte minst libanesiska Hizbollah, kraftsamlat och väntar på anfallsorder.

Ett mycket dåligt omen var att Iran hissade den fruktade svarta ”Domedagsflaggan” över Imam Reza-helgedomen, som är världens största moské, för att kalla alla muslimer till krig.

Västmedias så kallade Fact-checkers var snabbt ute och förklarade att det var falskt, att flaggan hissades varje år och bara symboliserade sorg. Vi kan dock avslöja att de, som i princip alltid, har fel. Det stämmer att den svarta flaggan symboliserar sorg, något många känner efter Israels illdåd mot det kristna sjukhuset i Gaza, och att den hissas årligen vid en sorgehögtid som heter Muharram, vilket är den första månaden i det muslimska kalenderåret. I år inföll nyårsdagen den 19 juli, då den islamiska kalendern gick från år 1444 till 1445. Sorgehögtiden pågick i tio dagar till den 29 juli, årsdagen då imamen Hussein, Mohammeds barnbarn, led martyrdöden år 680 i slaget vid Karbala.

Nu hissades dock flaggan på morgonen den 18 oktober, efter Israels attack på sjukhuset i Gaza kvällen innan – och det är första gången någonsin som flaggan hissas utanför Muharram.
Flera Hadither, heliga skrifter som beskriver profeten Muhammeds liv i form av hans yttranden och handlingar, är tydliga med betydelsen av den svarta flaggan. Vi kan titta på ”Nuaim Ibn Hammad i Kitab Al-Fitan”, där vi kan läsa:

”Svarta flaggor kommer att dyka upp från Khorasan tills folket (under ledning av denna flagga) kommer att binda sina hästar till olivträden mellan Bait-e-Lahya och Harasta.”

Det sista är namn på platser i Jerusalem, och nu har den svarta flaggan höjts över Imam Reza-helgedomen i Mashhad, som ligger just i Khorasan-provinsen. Det är således en tydlig kallelse till heligt krig och intagande av Jerusalem. Men det är mer än så. I hadithen ”Abd al-‘Alim i al-Mahdi al-Muntazar” kan vi läsa:

”När de svarta flaggorna kommer från Khorasan gå till dem, även om du måste krypa på snö, för bland dem finns Khalifa från Allah, Mahdi.”

Mahdi är den siste ledaren för muslimerna som spås komma inför domedagen och jordens undergång, vilket känns något olustigt med tanke på allt som sker i världen nu. Irans symboliska handling ska inte underskattas, då det finns ett gott skäl till ordspråket ”Tron kan försätta berg”.

Inget tyder på att Israel backar från sina planer att gå in med sin armé i Gaza, något som Iran och libanesiska Hizbollah gjort klart kommer att leda till att de tvingas förklara krig mot Israel – något som USA i sin tur gjort klart kommer dra in dem i kriget.

Tel Aviv verkar också ha planer på att fördriva palestinierna från Gaza, vilket flera arabländer förklarat som oacceptabelt och sagt att det kommer att leda till att de förklarar krig mot Israel. Medan dessa ord skrivs har redan en stor amerikansk flottstyrka med två hangarfartyg och ett attackhangarfartyg med en mängd eskortfartyg samlats i östra Medelhavet. Ryssland har skickat ubåtar till Medelhavet och höjt beredskapen vid sina flott- och flygbaser i Syrien. President Vladimir Putin gjorde klart för USA att den amerikanska flottstyrkan befinner sig inom räckvidden för Rysslands hypersoniska robotar, samtidigt som han beordrade dygnet-runt patrullering med Mig-31 stridsflygplan bärande dessa kärnvapenkapabla robotar. De flyger nu nonstop över Svarta havet för att kunna nå den amerikanska slagstyrkan i Medelhavet alla tider på dygnet. En betydande kinesisk flottstyrka med modern utrustning, bland annat för detektering av smygflygplan, har också avseglat i all hast och är nu på väg mot Mellanöstern.

Vi kan tyvärr konstatera att vi med stor sannolikhet står inför ett regionalt storkrig med potential att utvecklas till världskrig, med konsekvenser som ord näppeligen räcker för att beskriva.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

HISTORISKT TOPPMÖTE I SAUDIARABIEN. Statscheferna i Islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades i Riyadh den 11 november. Nyckelspelarna är värden Saudiarabiens kronprins MbS (mitten), Egyptens president al-Sisi (gul ring) med stark militär och gräns mot Gaza, Turkiets president Erdogan (vit ring) med en av Natos starkaste militärer, Irans president Raisi (grön ring) med mycket stark militär och många miliser i regionen, samt Syriens president Assad som är den ende arabledaren som kompromisslöst kräver palestiniernas rätt. Assad lyckades mot alla odds hålla stånd i den nu över decennielånga attacken på Syrien av en ohelig allians av västmakter, Israel, Gulfstater och olika islamistiska grupper inklusive terrororganisationerna ISIS och al-Qaida/al-Nusra/HTS (många namnbyten för att förvirra västopinionen). På hedersplats bredvid MbS står Jordaniens kung Abdullah II – näst högst i rang, men anses vara en knähund till Israel och USA – och den maktlösa palestinske ”presidenten” Mahmoud Abbas. Foto: Iranian Presidency

Unikt toppmöte lägger grunden för katastrof

🟠 LEDARE Den muslimska världens ledare samlades till ett akutmöte i Saudiarabien. Även Syriens och Irans presidenter hade bjudits in. Trots många bombastiska ord kunde man inte enas om något ultimatum mot Israel eller USA, vilket kommer att göra den muslimska opinionen förbittrad. Nya Tider utrikesredaktör Christer Ericsson analyserar hur mötet kommer att påverka regionen och världen.

JEMENITISK HELIKOPTER med kommandosoldater från huthierna under inflygning mot handelsfartyget Galaxy Leader, som utifrån svallvågorna verkar gå för full maskin för att undkomma hotet. Den ryskbyggda Mi-17 helikoptern (exportversionen av Mi-8) har Jemens och Palestinas flaggor målade baktill, då operationen utfördes för att hjälpa den palestinska motståndsrörelsen i Gaza. En kamera har monterats långt bak på stjärtbommen för att få dramatiskt bildmaterial till denna propagandavideo. Stillbild: Houthi Media Center

Jemenitiska huthier kapar Israelkopplat fartyg

🟠 Försäkringspremier för fartyg rusar i höjden. Nu införs mycket höga krigsriskpremier på sjöfartsförsäkringar efter att de jemenitiska huthirebellerna kapat ett Israelkopplat fartyg i Röda havet och tagit 25 besättningsmän som gisslan. Skenande försäkringskostnader för fartyg som anlägger Israel och passerar genom regionen innebär inte bara ökade kostnader för frakt runt Arabiska halvön, utan i förlängningen för all frakt och därmed alla varor världen över.

Läs även:

Kvinnlig omsorg har sin viktiga plats i samhället, men placerad på chefsbefattningar har den förvandlats till en maternalistisk omsorgsideologi som är skadlig för samhället, hävdar veckans debattör. Foto: Pixabay

Den destruktiva materna­listiska omsorgsideologin

🟠 DEBATT Daltande med brottslingar, kaos i skolan, ineffektivitet i förvaltningar och en allmänt överslätande attityd mot asocialt beteende är resultatet av en maternalistisk omsorgsideologi. Det menar veckans debattör, ekon. lic. Dan Ahlmark, som söker orsakerna till förfallet i snedrekryteringen av chefer där kön numera är viktigare än kompetens, och en övergripande socialistisk ideologi som omyndigförklarar medborgarna.

Nya Tider har under lång tid retat etablissemanget genom att rapportera utan politiskt korrekta skygglappar. Inte minst har vänstern varit upprörd över att presstödet gått till Sverigevänlig press. Nu försöker man sabotera genom att utan förvarning strypa stödet. Foto: Nya Tider

Staten fryser Nya Tiders presstöd

🟠 LEDARE Vi nåddes nyligen av chockbeskedet att inget presstöd kommer att betalas ut till någon presstödstidning från och med december och minst sex månader framåt. Riksdagen beslutade att ett övergångsstöd ska ges till tidningar som i flera år fått presstöd i syfte att underlätta övergången till det nya mediestödet, men nu visar det sig att detta inte kommer att betalas ut förrän tidigast i april nästa år. Det är förstås inte rimligt att ställa om så snabbt och det utgör därför ett stort hot mot alla mindre tidningar som förmedlar en för makten obekväm information.

Svenskt. IKEA betraktas som något av det svenskaste som finns, men finns det något särskilt svenskt sätt att bete sig på i IKEA:s matservering? Ja, menar veckans debattör, och kopplar ohyfsat beteende i det lilla till kriminalitet och gängbildning i det stora. Foto: Nya Tider

Tre unga araber på IKEA

🟠 DEBATT I Sverige frodas allt mer en inställning till att man kan och ska få igenom sin vilja genom hot och våld. Endast den egna gruppens värderingar gäller, inget annat respekteras. Det är ett beteende främmande för det svenska, men som är vanliga i totalitära samhällen utanför Europa. Vi känner nog alla igen detta uppförande i det lilla, som i hur man beter sig på en servering på IKEA. Veckans debattör, folksångaren Karl Mikael Larson, menar att fröet till de gängkriminellas värld finns i vilka rättesnören de får med sig hem­ifrån och vilken kultur de unga växer upp med.

Foto: Pixabay

Nya Tider blir ett magasin!

🟠 Nu gör vi slag i saken och förbättrar Nya Tider på det sätt som många läsare efterfrågat. Med detaljrik fotokvalitet och papper som inte gulnar lämnar Nya Tider tabloidformatet för att istället bli ett magasin i A4-format. På nätet fortsätter vi samtidigt med samma höga utgivningstakt av dagsaktuella nyheter.

Nyhetsdygnet

Ynglingakonungarna – myt eller verklighet?

🟠 Vår tidiga historia mer detaljerat än någonsin tidigare. Ynglingakonungarna är den tredje och sista boken i Magnus Stenlunds stora historieprojekt, En ny men gammal historia om Sverige. Den blev så omfattande att den fick delas upp i två band. Projektet inleddes med Blodet och jorden om stenåldern, där den nya genetiska arkeologin får stort utrymme. Sedan följde Svärdet och gudarna om bronsåldern, där metallerna och krigen, men också våra äldsta myter och gudar analyseras med nya metoder och många häpnadsväckande slutsatser som resultat. Det är praktfulla och unika böcker om Sveriges förhistoria som förtjänar sin plats i varje sann patriots bokhylla. För, som Stenlund frågar retoriskt, vem kan med rätta kal­la sig svensk utan att veta vad en svensk är?

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Andlighet, holistisk hälsa och öppna sinnen på Harmoni Expo

🟠 ANDLIGHET Harmoni Expo, eller ”Alternativa hälsomässan” som den ofta kal­las för av besökare, är Sveriges största mässa för kropp och själ. När den gick av stapeln fösta gången år 1996 hade den enbart 50 utställare, men har numera vuxit till att hysa hela 350 utställare, över 100 föredrag och workshops, samt tillhörande scenprogram. Dessutom hålls mässan numera två gånger per år, en helg per gång, traditionsenligt i Solnahallen i Stockholm.

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.