Ishockey – en fartfylld sport

Sport, av olika slag, är något som har lockat och förenat människor i alla tider. Många upplever att gemenskapen uppstår av att man har ett gemensamt intresse och en kärlek till ett eller flera lag och idrottsutövare. En del sporter är individuella och en del är lagsporter. När det kommer till stora och populära lagsporter såsom till exempel ishockey och fotboll, har de olika lagen många gånger egna supporterklubbar.

Ishockey är en fartfylld sport som många uppskattar att både titta på och att spela. Det är en ganska tuff sport med en hel del skador och eftersom sporten är så intensiv och fysisk, händer det ibland att det uppstår slagsmål på isen. Ishockey.se skriver hockey-nyheter vaje dag om man vill följa det som händer i hockeyvärlden.

Så här spelas ishockey

Ishockey är en väldigt populär sport i Sverige och rankas som den nästa största sporten i vårt land. Den spelas mellan hösten och våren och har uppehåll under sommaren. Det är en ganska enkel sport med lätta mål, vilket gör att en match kan var mycket mer målrik än exempelvis en fotbollsmatch.

I Ishockey möter två lag varandra och varje lag har sex spelare på isen åt gången, en målvakt och fem utespelare. Totalt  i truppen får man ha tjugo utespelare och två målvakter. Man spelar tre perioder där varje period är 20 minuter. Mellan varje period är det 18 minuters paus. Vinnare är självklart det laget som efter slutsignalen har lyckats göra flest mål i matchen.

Till skillnad från fotboll så är det flygande byten i ishockey. Det betyder att man byter spelare under tiden spelet pågår och det finns ingen gräns för hur många byten man får göra. Eftersom ishockey har ett så högt tempo kräver det väldigt mycket av spelarna, detta gör att man brukar göra byten efter 30-90 sekunder.

Utvisning och förlängning

Spelare som inte följer reglerna under spelet gång kan bli utvisade under en begränsad tid. Utvisningar brukar vara 2, 5 eller 10 minuter. Är det en grövre förseelse så kan man bli utvisad resten av matchen. I ishockey stoppas spelet aldrig för att ge ett domarbeslut eftersom det skulle störa spelets gång alldeles för mycket.

En ishockeymatch slutar aldrig oavgjort. Om en match, efter tre spelade perioder inte har en vinnare, förlängs spelet med fem, tio eller tjugo minuter, beroende på vilken typ av match det är. Förlängningen avbryts när ett av lagen har gjort ett mål. Förlängningen spelas med tre utespelare och lyckas ingen göra mål avgörs matchen istället på straffar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En fin och tursam trädgårdsgäst

En fin och tursam trädgårdsgäst

🟠 HISTORIA Igelkotten har funnits så länge som 65 miljoner år och under somrarna kan man ibland se en lunka omkring i sin trädgård. Ser man en igelkott i trädgården kan man skatta sig lycklig: De lär nämligen vara turbringande inom den svenska folktron.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.