<strong>Premiären i Villberga kyrka.</strong> All svensk media värd namnet fick en pressinbjudan, men när den stora dagen kom var vår utsände enda reporter på plats. Pär Lindh vid cembalo i förgrunden. Foto: Nya Tider

Julkonserter av väntat – och oväntat slag

Pär Lindh är en av världens främsta keyboardister och har gjort sig ett namn som ledande inom symphonic progressive rock, en musikstil som inkorporerar klassiska element. Att nykomponera klassisk musik enligt traditionellt snitt har alltid lockat Lindh och med Then Svenska Julkonserten har drömmen blivit verklighet. Nyligen släpptes konserten på CD.
Three Christmas Concertos.
Three Christmas Concertos.

I juletid vill vi höra skön musik att glädjas åt, att försjunka i och förstås känna igen från förr. Därför är det ingen tillfällighet att Sveriges Radio sedan december år 2012 spelat Arcangelo Corellis älskade julkonsert hela 38 gånger och att barockmästaren Francesco Manfredinis hyllning till det nyfödda barnet ständigt återkommer under adventstidens konserter. Nytt för i år presenteras nu en CD, Three Christmas Concerts, som förutom Corellis och Manfredinis även innehåller en nykomponerad julkonsert. Och kompositören är ingen mindre än den legendariske proggrockaren Pär Lindh. Och hur kan nu detta passa ihop?

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs Then Svenska Julkonserten som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik. Kompositören har en så mångfasetterad musikerfarenhet bakom sig, att han måste anses unik både som kompositör och utövare.

Som professionell musiker började Pär Lindh redan som 19-årig cembalist i Stockholms Ensemblen, som sommartid höll uppskattade konserter på Stockholms slott och även turnerade utomlands under namnet The Royal Swedish Chamber Orchestra. I Paris antogs han som elev hos den berömda organisten Marie Claire Alain, som vid flertalet tillfällen hållit solistkonserter i Sverige. Under flera år konserterade Pär Lindh som solist på piano, orgel och cembalo i Europa och USA. År 1991 startade han The Swedish Art Rock Society och gjorde sin första CD, Gotic Impression, och är en av grundarna av den svenska symfoniska proggruppen Pär Lindh Project – PLP.

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs ”Then Svenska Julkonserten” som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik.

Then Svenska Julkonserten komponerades redan då Pär Lindh var i 20-årsåldern, mellan åren 1979 och 1981. Men att som kompositör av så kallad klassisk musik få uppmärksamhet i Sverige och i vår tid, hur intressant verket än är, inger strax mer förtvivlan än hopp. Så konserten lades i en byrålåda i väntan på bättre tider.

Som suverän hanterare av keyboard och efter tio CD-album som speglar hans olika musikperioder erövrade han många internationella priser. Efter ett rikt liv som frilansartist hemma och ute i världen, längtade han efter en fast plats på jorden, som han år 2009 fick som organist i Villberga församling. Och äntligen! Där fick hans julkonsert en bejublad premiär den 4 december år 2011.

Then Svenska Julkonserten är något så ovanligt som ”integrerad musik”. De gamla barockmästarna har varit förebilder, men deras komplicerade musikväv har mjukats upp av melodiösa slingor till en romantisk barockmusik, där Kennet Bohmans undersköna oboe och Anders Lagerqvists härliga violin spelar mot varandra som lekande fugor, medan orkesterns följsamma trygghet fulländar en musikupplevelse av ovanligt slag.

Med sin julkonsert har Pär Lindh skrivit in sitt namn i svensk musikhistoria. Och både Corelli och Manfredini nickar belåtet från sin himmel, nöjda att dela denna CD med en svensk likasinnad.

Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater. Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater.
Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den röda granitön i sundet

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Läs även:

Sagerska palatset

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Kulturell idioti

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Naturreservat – Vår värdefulla natur

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.