Genom en uppmärksammad dom i Göteborgs tingsrätt urholkas meddelarskyddet för dem som tipsar tidningar. I Nya Tider håller vi dock fast vi den heder journalistyrket förknippades med förr i världen, och som vi arbetar för ska ersätta dagens tillrättalagda och lama dussinjournalistik.
Domen i Göteborgs tingsrätt innebär att alla som lämnar uppgifter till en tidning anses ha godkänt att deras namn röjts, så länge det inte finns avtal där tidningen garanterar deras anonymitet. Det rapporterar nättidningen Fria Tider.
Nya Tider ser som ett viktigt uppdrag att belysa de missförhållanden i samhället som gammelmedia av politiska orsaker väljer att tiga om. Det kan handla om en havererad åldringsvård, om sjukhus som skickar hem dödssjuka barn på grund av platsbrist och samtidigt berömmer sig själva för att de ger gratis vård till människor som vistas i landet illegalt, om missnöjet inom Försvarsmakten med Sveriges utrikespolitik eller något annat. Här är tips och berättelser från insidan avgörande.
I dagens Sverige har de etablerade medierna abdikerat från rollen som granskare av makten – tvärtom håller politiker och media varandra om ryggen. Utan medias samtycke har en politiker svårt att göra sig hörd. Nya Tider står som oppositionell nyhetstidning inför en dubbel utmaning – att axla uppdraget att granska politiska och ekonomiska makthavare, ett uppdrag som gammelmedia svikit, samtidigt som de förhållanden och frågeställningar vi rapporterar om inte sällan belagts med tabu och inte anses ”politiskt korrekta”. Vi har redan sett i Nils-Eric Hennix fall att när han vänder sig till gammelmedia med ett tips och garanteras anonymitet, så är det i stället han själv som ”blir fokus för nyheten”, bara på grund av att han inte delar gammelmedias ”värdegrund”. Det andra är att granska gammelmedia och sätta strålkastarljuset på deras agenda i nyhetsrapporteringen.
De som berättar om missförhållanden för tidningar garanteras anonymitet av Tryckfrihetsförordningen i Sveriges grundlag – åtminstone var det så fram tills nyligen. Domen från Göteborgs tingsrätt gällde ett fall där Justitiekanslern åtalat tre medarbetare på tidningen Göteborgs-Posten för att ha brutit mot tystnadsplikten genom att röja en källas identitet. Tingsrätten valde att fria de åtalade eftersom Justitiekanslern inte lyckats bevisa att källan inte gett samtycke till att hennes identitet röjdes.
Att bevisa att samtycke inte har funnits är förstås i det närmaste omöjligt, vilket sänder en signal till alla potentiella ”visselblåsare” att de inte kan vara säkra på att inte bli uthängda med alla konsekvenser det får, även om den stora tidningsdraken skulle lova dem att de får förbli anonyma.
Ett sådant knep urholkar trovärdigheten för en redan illa ansedd journalistkår och gör att ännu färre vågar kritisera och ifrågasätta sakernas tillstånd. Det är här vi alternativa medier har en stor uppgift. Vi kommer aldrig att svika källskyddet och de modiga medborgare som larmar om missförhållanden. Till skillnad från etablissemangets media har vi vår journalistiska heder och för oss är meddelarskyddet heligt, vad än domstolarna säger.
Tvärtom är vi beredda att gå långt för att skydda våra källor. Eftersom vi själva är oppositionella, varav många har valt att gå ut offentligt med vår övertygelse och kritik av dagens samhälle, förstår vi mycket väl vikten av att kunna lita på anonymitetslöftet. Vi sitter hellre i fängelse, om så skulle krävas, än att röja en källa som behöver vara anonym.
Gammelmedia har svikit på ytterligare en punkt. Det är i dag bara alternativ media som är synonymt med tystnadsplikt för tidningens källor.
Denna ledare publicerades i Nya Tiders pappersupplaga vecka 39/2013.