Läsningen bara ökar och ökar

Du tänker förmodligen inte på hur många gånger per dag du läser någonting. Men det sker fler gånger än vad du är medveten om och just nu är det faktiskt exakt det du gör. Idag har nästan alla möjligheten att lära sig att läsa – vilket är stor skillnad mot hur det var förr i tiden. Förr var det bara de som var rikast som hade råd att köpa böcker och kunde lära sig läsa. Dock är det fortfarande lite likt eftersom att människor i de allra fattigaste länderna kanske inte får möjligheten att lära sig och läsa.

 Alla borde få möjligheten att lära sig och läsa – för det ger en så många nya perspektiv på livet och kan ta en till fantasier man inte trodde var möjliga att ha. Förr var läsning mest till för att föra traditioner vidare till nästa generationer. Men idag gör vi det på grund av att vi vill lära oss saker eller bara för att vi tycker det är kul. Eftersom att det är så många som kan läsa idag så är det ingenting vi tänker på – i alla fall inte här i Sverige.

Där läser du utan att du tänker på det

När du till exempel läser på en reklamaffisch ute på stan, läser ett kort citat på en poster från Posterton eller läser busstidtabellen – tänker du på att du läser då? De flesta gör nog inte det men det är faktiskt sanningen. När vi läser så kan det kännas som att ens ögon rör sig hela tiden, men faktiskt så är det när ögonen står helt stilla som vi läser. Det går bara så snabbt att vi inte märker att ögonen står stilla och det är därför det känns som att ögonen rör sig hela tiden när vi läser.

 Om du skulle vara uppmärksam på hur många gånger du läser per dag skulle den slutgiltiga siffran nog förvåna dig. För idag är det inte heller bara text som vi läser. Vi läser av varandras kroppsspråk, en situation, en stämning, ett recept, ett namn på ett varumärke och mycket mer. Det är helt enkelt nästan omöjligt att inte läsa någonting alls på en hel dag. Då skulle du ha behövt blunda hela dagen eller bara ligga kvar i sängen och stirra upp i taket. Men eftersom att det finns så mycket positivt med att läsa så behöver du inte vara orolig att du läser för mycket.

Att läsa kan förbättra hälsan

Visste du att när du sitter framför en text och läser så kan din hälsa förbättras? Att läsa kan till och med minska stress, förbättra sömnen och sakta ner vårt kognitiva åldrande. När du läser någonting så fokuserar din hjärna på endast det du läser. Därmed vilar hjärnan från alla andra intryck och all annan information som finns runt omkring. Om du känner dig orolig eller stressad kan den bästa medicinen ibland var att ta upp en bok och läsa.

Du får också mer och mer kritiskt tänkande när du läser. Du får olika infallsvinklar på olika problem (både i vardagen och i din fantasi) när du läser och kan bilda dig en egen uppfattning om en specifik situation. Men att läsa innebär inte bara allvar – det ska också vara roligt och spännande. Om det du läser inte tilltalar dig är det nästan ingen idé att läsa det. För du kommer att tröttna och din hjärna kommer att få dig vilja sluta. Detta kan vara svårt att stå emot om du behöver läsa en rapport till jobbet eller en hel bok till skolan. Men förhoppningsvis tycker du att jobbet eller skolan är roligt och kan då känna att även det tråkiga läsandet har ett syfte och blir därmed lite roligare.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.