För att Moldaviens EU-integration inte ska avbrytas behövdes ett EU-vänligt utfall i både folkomröstningen och presidentvalet. Folkomröstningen slutade med att den EU-vänliga sidan segrade med en hårsmån. I presidentvalets andra omgång, den 3 november, såg det dock ut som att oppositionsledaren Alexandr Stoianoglo skulle gå vinnande ur striden. Stoianoglo stämplas av västliga medier och etablissemangspolitiker som ”ryssvänlig”. Stoianoglo, som tidigare fick sparken som riksåklagare av president Maia Sandu, har avvisat anklagelser om att vara ”pro-Kreml”. Han har istället upprepat att han vill att Moldavien ”ska utvecklas i harmoni med både väst och öst”. Han har inte explicit krävt att EU-integrationen ska avbrytas, men säger sig vilja bibehålla goda relationer även med Ryssland – vilket dock gör det omöjligt att bli EU-medlem eftersom EU kräver att nya medlemmar underkastar sig unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.
När samtliga röster i Moldavien var färdigräknade, stod Stoianoglo som segrare med 51 procent av rösterna. Sedan, när alla utlandsröster räknats, hade istället Sandu gått om och fått 55,3 procent. Nyhetsbyrån Reuters skriver att valet exponerade hur splittrat landet är och att Sandu ”endast vann tack vare det starka stödet från utlandsmoldaver”.
”Inom landets egna gränser, förlorade hon med knapp marginal”, skriver nyhetsbyrån vidare.
Sandu själv ansåg dock inte att detta var något att fästa vikt vid.
– Vi delar aldrig in människor i moldaver hemma och utomlands – vi ser moldaver som en familj, sa Sandu.
Hon skröt sedan om att hennes seger var ”en lektion i demokrati, värdig att skrivas in i historieböckerna”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.