Gaza har blivit kraftigt bombarderat sedan konflikten utbröt. Foto: Wikipedia/Wafa

Netanyahu säger att ”varken Haag eller ondskans axelmakter” kommer att stoppa honom

UTRIKES
Konflikten mellan Hamas och Israel på Gazaremsan gick in på sin 100:e dag söndagen den 14 januari 2024.

Enligt siffror från den palestinska organisationen har minst 24 000 döda och 60 300 skadade registrerats sedan den 7 oktober i den palestinska enklaven, där den humanitära situationen är ”katastrofal”, präglad av ”massiv död, förstörelse, fördrivning, hunger, förlust och sorg”, enligt FN och dess organ. Etthundratrettiotvå israeliska gisslan saknas fortfarande, inklusive 25 personer som dött utan att deras kroppar återlämnats. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att ”ingen kommer att stoppa oss, inte Haag, inte ’Ondskans axelmakter’, inte någon annan”, med hänvisning till Sydafrikas fall i Internationella domstolen, där man anklagar Israel för ett folkmord i Gaza. Kina och Egypten uppmanar till eldupphör och skapandet av en palestinsk stat, medan president Emmanuel Macron försäkrar att Frankrike kommer att ”göra allt” för den fransk-israeliska gisslan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

STARKA MOTSÄTTNINGAR blir explosiva i ett samhälle under press. Här ses en ultraortodox judisk man (t.v.) och en sekulär jude (t.h.) argumentera under en protest mot de strikta religiösa regler som de ultraortodoxa vill ska efterlevas i den israeliska staden Beit Shemesh. De ortodoxa har en taktik där de gaddar ihop sig, hotar och hånar den de ser som utomstående eller fiende, något som allt oftare drabbar kristna och turister. Stillbild: NPR

Motsättningar som formar och hotar den judiska staten

🟠 ISRAEL/PALESTINA Vi kommer i denna analys att titta närmare på de fem stora sprickor som går genom det israeliska samhället, några kända för omvärlden, andra inte. En del av dem utgör potentiellt existentiella hot för Israel, medan andra har potential att skapa våldsamma motsättningar när landet hamnar under press. Människor som lever under stress från skenande inflation och dessutom krig, som nu råder i Israel, har svårare att lägga band på sig. Därför är gamla motsättningar idag ett större hot än någonsin tidigare mot den judiska staten.

TOTAL ÖVERRASKNING. I de flesta filmade attacker från Hamas ser vi hur deras krigare smyger sig på israelerna bakifrån, vilka helt överrumplas. Här ses två av IDF:s pansarfordon parkerade sida vid sida på en gata i utkanten av Gaza City. De palestinska motståndsmännen tar god tid på sig att sikta in sig på Merkavastridsvagnens svagaste punkt, vilket påvisar stort självförtroende att inte upptäckas. Motmedlet Trophy fungerar inte i trånga utrymmen och vid beskjutning från så nära avstånd. Efter att stridsvagnen träffas så sprider sig ett stort dammoln, som förblindar både andra besättningar och pansarsoldaterna som står för närskyddet. Hamasmännen kan därför osedda och oskadda retirera till den hemliga/dolda tunnelöppningen de kom upp ur. De obevekliga bombningarna av Gaza, som pulveriserat tusentals hem, verkar alltså till motståndsmännens fördel. Stillbild: Hamas propagandavideo

Israel lider oväntat stora förluster

🟠 Markinvasionen av Gaza kör fast. Israels militär körde första veckan i november fast i Gazaremsan. Dag efter­ dag rapporterades om att Gaza City omringats och att man skulle gå in ”inom 24 timmar”, men IDF blev stående och tog allt större förluster. Hamas har visat sig vara en betydligt mer formidabel motståndare än trott, så till den grad att Israel tvingats stoppa sin export av Merkava­stridsvagnar. Vi tittar i denna analys även på vad som politiskt hotar den israeliska mark­invasionen av Gaza. Massiva bombningar med exempellös hänsynslöshet mot civilbefolkningen och Tel Avivs vägran att acceptera eldupphör har skapat ett ramaskri i omvärlden, men även allvarlig politisk oro på hemmaplan.

Läs även:

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

🟠 UTRIKES Israel och Hizbollah accepterade den vapenvila som USA och Frankrike hjälpt till att förhandla fram, sade Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib i en intervju med CNN under tisdagen. Trots möjligheten till vapenvila och diplomatiska lösningar valde Israel i stället att döda Hizbollahs ledare Nasrallah – och invadera Libanon.

FPÖ största parti i Österrike – för första gången

FPÖ största parti i Österrike – för första gången

🟠 UTRIKES När Österrike höll val till det nationella parlamentet Nationalrat den 29 september slutade det med nationalistisk glädjeyra. Frihetspartiet (FPÖ), med tydlig nationalistisk och invandringskritisk profil, skrällde och blev för första gången största parti. Partiet kammar hem 29 procent av rösterna. Nu arbetar de traditionella partierna för att få en blocköverskridande regering, för att folkviljan inte ska avspeglas i den förda politiken.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nya Tider recenserar ÅRETS BOK!

🟠 Christer Andersson sköt Olof Palme I augusti kom det en sensationell bok om Palmemordet. Nya Tiders recensent ger den högsta betyg. Om du bara ska läsa en bok om Palmemordet – läs den här. Om du bara ska läsa en bok i år – läs den här. Och du får insyn i den största rättsskandalen i Sveriges historia. Själv slukade jag den i två sittningar. Tänk att mördaren fanns i utredningsmaterialet.

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Biblioteken – En mångsidig historia

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.