Som planerat anlände den ryske presidenten den 5 juni vid lunchtid på ett kort arbetsbesök till den österrikiska huvudstaden. Alprepublikens förbundskansler Sebastian Kurz gjorde redan tidigare ett kort besök i Moskva den 28 februari. Vilken betydelse har dessa möten och vilka beslut påverkas av detta synnerligen pragmatiska och vänskapliga samarbete?
Österrikes president Alexander Van der Bellen välkomnade traditionsenligt sin ryske gäst på röda mattan inför ett hederskompani vid residenset Hofburg i centrala Wien. Därefter utsändes bilder på den ryske statschefen i ett livligt samtal med förbundskansler Sebastian Kurz. Den österrikiske kanslern är också partiledare för det Österrikiska folkpartiet (ÖVP), ett kristdemokratiskt parti som kombinerar ekonomisk liberalism med en katolskt präglad moralisk konservatism, vilket i praktiken innebär en för Österrike gynnsam pragmatism. Putins utmärkta kunskaper i tyska språket underlättar naturligtvis åsiktsutbyte. Med Vladimir Putin medföljde utrikesminister Sergej Lavrov, VD:n för Gazprom, Aleksej Miller, och en delegation med representanter för ryska företag och representanter för kulturministeriet. Den formella arbetsdelen avslutades med en mängd kontrakt som skrevs under inför det församlade journalistuppbådet. Något senare talade Putin bland annat på tyska till representanter för det österrikiska näringslivet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.