Norges folkhälsoinstitut FHI har gjort det anmärkningsvärda, men statistiskt understödda, beslutet att klassa Covid-19 som en luftvägssjukdom som är lika farlig som vanlig influensa. Man klargör att pandemin inte är över, men att man gått in i en ny fas där Covid-19 nu likställs med en vanlig luftvägssjukdom, som en influensa eller RS-infektion. Det görs bland annat på grund av de mutationer som coronaviruset genomgått, vilket gör det mindre farligt, tillsammans med ökad naturlig- och vaccinationsinducerad immunitet som uppnåtts i det norska samhället.
– Vi är nu i en ny fas där vi måste titta på coronaviruset som en av flera luftvägssjukdomar med säsongsvariation, sade assisterande direktör Geir Bukholm, FHI, till Verdens Gang.
Fastän själva smittan fortsätter att cirkulera i befolkningen innebär det inte en ökning i sjukhusvistelser, vilket i sig innebär att coronaviruset inte längre skapar en stor belastning på sjukvården i Norge. Det är för att de allra flesta i riskgrupperna är skyddade. De som är vaccinerade får dessutom få allvarliga symptom och de som inte finns i riskgrupperna får likaså oftast bara vanliga lätta förkylningssymptom. FHI gör därmed bedömningen att coronaviruset numera sällar sig till raden av andra luftvägspåverkande virus som vanlig förkylning och säsongsinfluensa.
– Det är ju något positivt och skickar ut signaler att man i alla fall i Norge, i nuläget, anser sig ha koll på situationen. Tack vare vaccin finns det anledning att tro att kommande vinter inte kommer att bli som förra vintern, sade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Pandemifonden till Aftonbladet.
Delta mer smittsam men mindre farlig
Man menar från FHI att pandemin i sig inte är slut eftersom den ännu finns ute i världen och sprids samtidigt som andelen vaccinerade på världsplan är lågt. Så länge som den sprider sig utanför de rika ländernas territorier kommer det vara en fortsatt pandemi menar man.
Men det råder likväl stora skillnader från början av pandemin när man i Norge, precis som i Sverige, såg avsevärt högre dödstal. En av de största och viktigaste skillnaderna ligger i att riskgrupperna i hög grad har vaccinerats vilket innebär att dessa inte längre blir allvarligt sjuka i samma antal som innan vaccinationen. Det var dessa högriskgrupper som stod för det överväldigande antalet döda på grund av komplikationer, vilka ofta orsakades av kombinationer av sjukdomar som förvärrades av en coronainfektion och hög ålder. Med färre i högriskgrupperna som är i behov av sjukvård minskar belastningen på sjukvården kraftigt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.